Prijzen stijgen, inkomsten onvoldoende

ERMELO - Met de torenhoge energieprijzen, de steeds duurder wordende boodschappen en de huidige benzineprijzen ontstaat er ook een groei van mensen in stille armoede. Het CDA Ermelo stelt dit fenomeen aan de kaak. De christendemocraten zien de hoge inflatie en maken zich zorgen hierover. 

Stille armoede betekent dat mensen geld tekort komen, maar dat niet aan de grote klok hangen. Praten over financiën is moeilijk, geldzaken blijven privé. Mensen willen de problemen het liefst zelf oplossen. CDA Ermelo woordvoerder Sarojini Ramasray: ,,We hebben een goed beleid in Ermelo als het gaat om bestaanszekerheid. Toch zien we dat steeds meer mensen in ons dorp moeite hebben om rond te komen.De energie en andere kosten voor levensbehoeften stijgen en het salaris , de inkomsten, blijven achter.”

Gevolgen

Om die reden dient het CDA Ermelo woensdag een motie in. Hiermee roept de partij het college op om de groep mensen, die steeds groter wordt, die in stille armoede leeft beter te bereiken. ,,De communicatie kan beter en ook de samenwerking met meer partijen uit de samenleving kan ervoor zorgen om deze groep beter te bereiken,” aldus Ramasray. ,,Met een laag inkomen kan je steun krijgen vanuit het rijk en de gemeente. Uit onderzoek blijkt dat er genoeg gerechtigden in Ermelo zijn die niet alle toeslagen en/of gemeente regelingen ontvangen. Dit komt door onwetendheid of schaamte.” Gevolgen van stille armoede kunnen uitmonden in hoge schulden, meer vraag bij de voedselbank en gezondheidsproblemen. ,,Hier moeten we iets mee doen. Wij verzoeken het college om een communicatieplan op te stellen om de groep mensen die in stille armoe de leven beter te bereiken. En aandacht te hebben voor inwoners die ook geraakt worden door de prijsstijgingen en tussen wal en schip raken.”