ChristenUnie heeft grote twijfels bij luchthaven Lelystad

ERMELO - Tijdens de politieke avond aanstaande woensdag worden twee moties over stikstofrechten behandeld. De ChristenUnie had twee weken geleden al een aanzet gegeven voor de eerste motie, waarin werd opgeroepen om de uitbreiding van Lelystad Airport te stoppen. Die motie werd vanwege tijdgebrek doorgeschoven.

Directe aanleiding was dat de Schiphol Groep letterlijk de boer op is gegaan om stikstofrechten in onze regio op te kopen. Doel is onder meer de uitbreiding van Lelystad Airport mogelijk te maken. En dat terwijl Ermelo zelf die stikstofrechten nodig heeft, onder andere om huizen te kunnen bouwen in de eigen gemeente. De ChristenUnie stond sowieso al niet te juichen bij het idee om de vakantievluchten toe te laten op Lelystad Airport, maar dit was de druppel die de emmer over deed lopen. Raadslid Dick Tillema: ,,We hadden al grote twijfels over die uitbreiding vanwege de gevolgen voor de natuur. Als de uitbreiding ook onze mogelijkheden voor woningbouw aantast dan is de maat vol."

Protesteren

Woensdag dient Tillema ook een tweede motie in. Want de klopjacht op stikstofrechten van de Schiphol Groep staat niet op zichzelf. Ook Rijkswaterstaat heeft een rondje langs de boeren gedaan om stikstofrechten te verzamelen. Voor de verbreding van een aantal wegen. Tillema: ,,Als allerlei partijen met groot geld boeren uit gaan kopen voor hun eigen belang dan hebben wij als lokale politiek straks het nakijken." Om die reden wordt in de tweede motie een oproep aan het college gedaan om in den Haag te protesteren tegen deze praktijken en de stikstofrechten terug te halen naar de lokale gemeenschap.