'Durf keuzes te maken en wees ambitieus'

ERMELO/ REGIO - Vandaag bracht staatssecretaris Vivianne Heijnen een werkbezoek aan de gemeente Ermelo. Dit bezoek stond in het teken van verkeersveiligheid, bereikbaarheid en openbaar vervoer. Vergezeld door gedeputeerde Peter Drenth en statenlid Daisy Vliegenthart bezocht ze de het kruispunt Telgterweg-Hamburgerweg. Dit om ook aandacht te vragen voor de wens om een aanpassing te doen aan het spoor door middel van tunnelbak. ,,De spoorlijn scheidt de wijk West van het dorp,” legde wethouder Sarath Hamstra uit.

Het bezoek van de politici paste in de campagne van het CDA. Partijleden wilden graag de stem van de Noord Veluwe en de bereikbaarheid van deze regio op de Haagse agenda zetten. Kritiek dat de grote aanpassingen op het gebied van verkeersveiligheid worden gedaan in de Randstad wuifde Heijnen weg. ,,Durf keuzes te maken en laat zien dat jullie ambitieus zijn,” zei ze. ,,De agenda biedt ruimte mits jullie met een goed gecoördineerd en gestructureerd plan komen.” De Ermelose wethouder vertelde dat hierover al enige tijd met ProRail wordt gesproken. ,,Schakel mij in waar nodig, ik spreek ook met deze partij,” antwoordde de staatssecretaris. Vivianne Heijnen onderstreepte het belang van investeren in de regio. De wens tot ondertunneling van de spoorwegovergang bij de Hamburgerweg-Telgterweg klinkt in die zin niet vreemd.

Uitdagingen

Het CDA Gelderland heeft zich de afgelopen jaren vol ingezet op verkeersveiligheid en zal dat ook de komende jaren blijven doen. ,,Deze regio is prachtig met aan de oostkant de Veluwe en aan de westkant de randmeren. Met de grote uitdagingen op het gebied van wonen, stikstof, water en energietransitie liggen hier grote vraagstukken. Tegelijkertijd is de vraag hoe we de leefbaarheid op orde brengen en houden. Een goede bereikbaarheid en veilige wegen is hiervoor een van de aandachtspunten,” zo meldt gedeputeerde Drenth.

Intercity

De CDA karavaan bracht vandaag ook een bezoek aan Putten en Harderwijk. In Harderwijk werd met name doorgesproken over een keerspoor en de upgrade naar een Intercitystation. NS en ProRail reageerden eerder al enthousiast op het plan voor een keerspoor, het wachten is echter nog op een positieve reactie van de provincie. ,,Steeds meer mensen uit de Randstad komen op de West-Veluwe wonen en blijven in het westen werken. Met een trein die elk kwartier gaat, bied je deze forenzen echt een goed alternatief voor de auto.” aldus Vliegenthart.