Hoe groot is bekendheid provinciale verkiezingen?

ERMELO/ REGIO – Vandaag vinden de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen plaats. Het Ermelose statenlid Daisy Vliegenthart (CDA) ging vanmorgen al vroeg naar de stembus. In een eerder interview liet Vliegenthart al weten het belangrijk te vinden dat er vertegenwoordiging vanuit de Noord-Veluwe is binnen de provincie.

Rond 13.30 uur lag het opkomstpercentage in Ermelo voor de Provinciale Staten op 22,20% en het waterschap op 21,30%. Dat ligt iets boven het landelijk gemiddelde. Onderzoeksbureau Ipsos meldde om 13.45 dat landelijk 20% van de kiesgerechtigden gestemd had voor de provinciale verkiezingen. Dat is 2 procentpunt hoger dan bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen, toen de teller eindigde op 56,2 procent. Hoe groot is de bekendheid van de verkiezingen en wie maken er deel uit van de Provinciale Staten? Er zijn nauwelijks Statenleden uit dit gebied. ,,Veel Statenleden komen uit de regio Arnhem Nijmegen. De gemeenten in deze regio voeren ook niet zo’n sterke lobby in Arnhem," zegt Vliegenthart, die de afgelopen acht jaar Statenlid was.

Geïnformeerd

Ipsos peilde de afgelopen weken de kennis over deze verkiezingen onder Nederlander. Wat weten we eigenlijk over deze bestuurslaag? Uit het onderzoek bleek dat met name ouderen goed op de hoogte zijn. 87% van de 70+’ers wist dat er verkiezingen voor de Provinciale Staten gehouden werden. Jongeren waren het minst geïnformeerd, nog niet de helft van de jongeren wist dat dat deze dit jaar plaatsvonden. De mate van interesse verschilt per leeftijdscategorie. Zo is 20% van de jongeren zeer geïnteresseerd in de provinciale politiek, maar geeft een kwart van de jongeren (28%) aan hier geen interesse in te hebben.
Dat er dit jaar ook waterschapsverkiezingen plaatsvinden, is binnen elke leeftijdsgroep grotendeels onbekend. In totaal weet een kwart van de Nederlanders (24%) dat er dit jaar ook gestemd kan worden voor de waterschapsverkiezingen (januari: 16%). Ook hier zijn de jongeren het minst op de hoogte van de verkiezingen, slechts een op de vijf jongeren (19%) weet dat de waterschapsverkiezingen dit jaar plaatsvinden. Onder bijvoorbeeld 70-plussers is een derde (33%) hiervan op de hoogte. Meer informatie: ipsos.com