Ermelo wordt hard getroffen door herverdeling gemeentefonds

ERMELO – Vandaag reisden wethouder Hugo Weidema en burgemeester Hans van Daalen af naar Den Haag om het Ministerie van Binnenlandse Zaken te overtuigen dat de nieuwe verdeling van het gemeentefonds ten koste gaat van de inwoners van Ermelo. ,,De invoering is weliswaar uitgesteld tot en met 2026, maar daarna worden we zo’n 4 miljoen euro gekort,” vertelt wethouder financiën Hugo Weidema.

Het college van de gemeente Ermelo maakt zich al geruime tijd zorgen over het nieuwe verdeelmodel van het ministerie van BZK voor het gemeentefonds. Samen met onder anderen Gennep en Sliedrecht vinden zij dat het rekenmodel op verschillende punten tekortschiet. Met name de zogeheten 'instellingsgemeenten' worden hard getroffen.

Vernietigend rapport

Dat heeft volgens het Ermelose college te maken met het ontbreken van de kenmerken van instellingsgemeenten en te kijken naar de daadwerkelijke kosten die gemaakt worden. Overigens is er meer kritiek op het voorstel voor de nieuwe verdeling van het gemeentefonds. Zo heeft de Raad Openbaar Bestuur (ROB) een vernietigend rapport geschreven. Dit adviesorgaan zegt dat de nadelige gevolgen eerst beter onderzocht moeten worden.

Signaal

Al eerder trokken de ‘instellingsgemeenten’ aan de bel in Den Haag. Dertien gemeenten bundelden hun krachten en gaven een luid signaal af. Toch heeft het tot nog toe niet gezorgd voor beweging. Hugo Weidema en Hans van Daalen hebben de hoop niet opgegeven en vandaag kregen zij alsnog de kans hun uitleg te onderbouwen. ,,Dat betekent niet dat we zaterdag de vlag uit kunnen steken,” stelde de burgemeester eerder deze week. Toch gaat hij er vanuit dat de Haagse politiek er alsnog goed naar zal kijken.