Onderzoek naar AZC, noodopvang of minderjarige vluchtelingen 

ERMELO – Aanstaande woensdagavond is er een tweede politieke beeldvormende tafel over de mogelijke huisvesting voor asielzoekers in Ermelo. Dit is aangekondigd als: locatieonderzoek (tijdelijke) opvang asielzoekers, maar is eigenlijk het “go or no go moment” voor wel of geen opvang van asielzoeker c.q. vluchtelingen in Ermelo. Het college is nog steeds vastbesloten om huisvesting te bieden aan asielzoekers, maar een geschikte locatie is nog niet gevonden.

Tijdens de vorige beeldvormende tafel over dit onderwerp maakte fractievoorzitter Herma van der Weide (VVD) duidelijk dat haar voorkeur is om de benodigde onderzoeken te beperken tot locaties die geschikt zijn voor noodopvang van vluchtelingen. Het college heeft momenteel het plan om in te zetten op drie opties: een asielzoekerscentrum (AZC) voor maximaal 300 personen, noodopvang voor maximaal 300 asielzoekers en kleinschaliger opvang voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen (ongeveer 15 tot 18 jaar oud).

Horsterweg

,,We beginnen met een besluit van de gemeenteraad,” stelt burgemeester Hans van Daalen. ,,Daarmee voelen we ons als college voldoende gemandateerd om dit voort te zetten.” Op het moment dat er een nadrukkelijke locatie komt, dan wordt de participatie met de omwonenden en de inwoners ingezet. Ook de Horsterweg is wellicht toch één van de mogelijke locaties. Eerder liet de burgemeester weten mogelijk in samenwerking met Putten ook open te staan voor meerdere opties.

Urgentie

De insteek is nu om zowel de raad als inwoners mee te nemen. Het gaat om drie typen opvang afhankelijk van de beschikbare locaties. ,,De urgentie is ons volstrekt duidelijk,” zegt de burgemeester. Hij heeft echter nog geen idee welke locaties zich zullen aandienen. De gemeenteraad moet eerst een besluit nemen of er honderdduizend euro beschikbaar gesteld wordt voor het locatieonderzoek. ,,Is dit dan wat we nu willen,” stelt Evelien Kars (Progressief Ermelo). Ze vraagt zich af waarom het onderzoek nu wordt verbreed en hoe er meer snelheid kan worden verkregen. ,,Dit is een nieuw plan A,” aldus Van Daalen. ,,We stellen voor het te verbreden omdat de situatie in de wereld verandert.” Fractievoorzitter Leo van der Velden (SGP) wil een overzicht van alle gemaakte kosten. ,,Waar is het geld nu precies voor bedoeld?” Hij vraagt zich af of dit nu de start van een locatieonderzoek is of dat het een ‘go’ is om te komen tot een opvang van asielzoekers in welke vorm dan ook. ,,Het is wel bedoeld om een uitspraak van de gemeenteraad te krijgen,” antwoordt de burgemeester.

Laatste mogelijkheid

Aanstaande woensdag is het voor inwoners de laatste mogelijkheid om in te spreken. Daarna zal de raad er een besluit over nemen. Van der Velden roept alle inwoners van Ermelo op te komen inspreken, althans als daar behoefte aan is: ,,Dit is de laatste kans om als inwoner uw stem te laten horen op dit gevoelige onderwerp”. Aanmelden voor 3 minuten spreektijd kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Daarna is inspraak niet meer mogelijk en na het besluit van de gemeenteraad kan het college overgaan tot realisatie.