Handen uit de mouwen om skaters een plek te geven

ERMELO - Volgend jaar, als het nieuwe sportcomplex De Zanderij geopend is, zal het huidige skateboardpark bij Sportcentrum Calluna worden afgebroken. De Ermelose Jongerenraad (EJR) vindt het broodnodig dat er een waardige vervanger voor in de plaats komt. ,,Wij zien echter dat hier in de kadernota geen plek voor is," zegt voorzitter van de Jongerenraad Elmar Bakker. ,,Dat baart ons grote zorgen."

Om de gemeente Ermelo op de kaart te zetten als aantrekkelijk dorp voor jongeren zijn er volgens de EJR plekken nodig waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Deze dragen immers bij aan de individuele ontwikkeling van de jongeren, maar dragen ook bij aan de onderlinge verbinding tussen jongeren en ze hebben, niet in de laatste plaats, een positieve invloed op zowel de fysieke als de mentale gezondheid van jongeren. Een nieuw skateboardpark zou dus een enorme stap in de goede richting zijn.

Crowdfunding

Elmar Bakker is sinds twee maanden voorzitter van de Jongerenraad. Hij wil zich graag inzetten om juist een plek waar jongeren samen plezier kunnen maken gerealiseerd kan worden. Zelf houdt hij niet zo van skaten. ,,Maar gezien het aantal ondertekenaars (184 handtekeningen) van de petitie andere Ermelose jongeren wel," reageert hij lachend. ,,Dat wil niet zeggen dat ik niet sportief ben hoor..." De EJR is op dit moment bezig met informeren bij de gemeente wat een skateboardpark kost. Een concreet bedrag is nog niet vastgesteld. ,,Wij hebben al wel in de open brief aangegeven dat wij graag acties organiseren zoals bijv. crowdfunding om het skatepark te kunnen financieren." De jongeren juichen overigens hergebruik toe, zolang het niet ten koste gaat van de kwaliteit van het skateboardpark.

Financiën

,,Als dit skateboardpark met de juiste attributen wordt aangekleed, geloven wij dat deze kan dienen als een ontmoetingsplaats voor zowel skaters als niet-skaters," aldus Bakker. ,,We zijn ten zeerste bereid om mee te denken over de manier waarop dit skateboardpark wordt vormgegeven om deze zo goed mogelijk te laten functioneren voor alle jongeren. De locatie waar dit park zich moet bevinden is wat ons betreft niet cruciaal, wel zouden we graag mee willen denken." De leden van de Jongerenraad snappen dat de huidige financiële situatie en de ambitie om een sluitende begroting te maken, de realisatie van een skateboardpark spannend wordt. ,,Daarom zijn we bereid om de handen uit de mouwen te steken om het park financieel haalbaar te maken," vertelt Bakker. ,,Wij roepen de gemeenteraad op om het realiseren van een skatepark in Ermelo zowel op te nemen in het volgende speelbeleid, als ook mee te nemen in de kadernota."