Wilhelm: 'Het is gewoonweg misleiding'

ERMELO - ,,Een vals voorstel,” zegt raadslid Han Wilhelm, als het gaat om het afschalen van de productie van eendenslachterij Tomassen Duck-To. Waar wethouder Hugo Weidema spreekt over een doorbraak om een langlopend dossier te sluiten, noemt Wilhelm het gewoonweg misleiding.

Zowel Han Wilhelm (HEE22) als Evelien Kars (Progressief Ermelo) willen in plaats van het dossier te sluiten, de ui afpellen. ,,Het is nu een kluwe draad met heel veel open eindjes,” zegt Kars. Weidema zegt dat er intenties zijn om met Tomassen Duck-To een overeenkomst te tekenen. Hij zit alleen met een bezwaar tegen de kruimelvergunning in zijn maag. Een vergunning die deels al ingetrokken moest worden en deels nog bij de rechter ligt. Wilhelm: ,,Het college heeft ons opgezadeld met deze kruimelvergunning. De gemeenteraad heeft op dit moment onvoldoende zicht heeft op de juridische consequenties om een uitspraak te doen over de toekomst van de bedrijfsactiviteiten van de eendenslachterij op de huidige locatie.” Daarnaast is het verplaatsen van dit bedrijf volgens hem voorlopig een illusie.
Kars: ,,Wanneer Tomassen zich neerlegt bij een slachtcapaciteit van 6,1 miljoen eenden dan kan dat niet in de lopende vergunning. In het dossier is men volgens haar uiteindelijk geen stap verder gekomen. ,,Er is alleen een rookgordijn opgetrokken.” De twee raadsleden vinden de voorgestelde package deal (het intrekken van de kruimelvergunning in combinatie met het accorderen van de intentieverklaring.) smerig omdat daarna wellicht weer eindeloos geschermd kan worden met 'zicht op legalisatie' voor de nu illegale activiteiten van Tomassen. Temeer omdat de ondernemer volgens Weidema ook de reeds opgelegde dwangsommen niet hoeft te betalen.
Wilhelm diende een jaar geleden een motie van treurnis in. En sindsdien is het er wat hem betreft niet beter geworden. ,,Als we nou heel eerlijk zijn, dan kunnen we niet anders zeggen dat dit dossier ons boven het hoofd groeit. Een zwalkend koers van raad en college met een stip op de horizon steeds wordt verlegd.” Het afschalen van de productie in de slachterij verklaren Kars en Wilhelm mede door de tegenslagen in de branche. Allereerst Covid en nu de Vogelgriepvariant die ook op eenden kan overslaan. Ook is er geen sprake van afschalen, want de huidige productie ligt ongeveer gelijk. Wilhelm blijft erbij dat het een fout van Tomassen is dat er geen ontheffing is aangevraagd voor de MER-plicht en de huidige voorlopige VVGB (Verklaring van geen bedenking) voorziet niet in een MER. ,,Dus moet de aanvraag worden afgewezen en vervalt ‘zicht op legalisatie’,” aldus Wilhelm.

Evelien Kars verwijst naar een uitspraak van landsadvocaat Pels Rijcken. ,,Als er twijfel is, is het volgen van de meest uitgebreide procedure wellicht toch de snelste weg naar een nieuw onherroepelijk besluit!” Daarmee zou er een nieuwe aanvraag moeten komen om te groeien van 4,2 naar 6,1 slachteenden. Het frustreert haar dat er nog steeds veel vragen onbeantwoord blijven en dat de ondernemer op deze manier het proces traineert. ,,Dat uitstel kost onze samenleving bakken met geld.” Daarnaast vragen de twee raadsleden zich af wat dergelijke keuzes van dit college doen met andere ondernemers zoals bijvoorbeeld het dossier Ten Hove. De wethouder die continue riep langlopende dossiers te willen sluiten, schrijft er volgens Kars gewoon een hoofdstuk bij. ,,En hoe kan je nu verbeurde dwangsommen kwijtschelden. Stel ik heb vijf verkeersboetes en ik betaal ze niet. Dan krijg ik een zesde bekeuring en beloof het nooit meer te doen als de rechter mij de eerste vijf ook kwijtscheldt.” Progressief Ermelo en HEE22 begrijpen het niet. Temeer omdat de afschaling naar 6,1 miljoen eenden in de voorgestelde intentieverklaring voor de raad als een duveltje uit het doosje van de wethouder kwam. Wilhelm: ,,En het voorstel was de woensdag ervoor al gepubliceerd in het Ermelo's Weekblad in een interview met Henri Luitjes.” Kars vindt het onacceptabel dat er ondanks de onzorgvuldige en onvolledige manier van informeren, nu de volgende stap in het dossier Tomassen er ‘doorheen gedrukt’ wordt. Kars: ,,Er dienen bij de volgende raadsvergadering op 6 december ingrijpende besluiten te worden genomen.”