Fietsersbond stelt plaatsingsverbod aan de kaak

ERMELO - De gemeente wil binnenkort de APV aanpassen waardoor het dan de mogelijkheid heeft om fietswrakken en weesfietsen snel te kunnen verwijderen uit het winkelgebied. Ook verkeerd gestalde fietsen zullen hier op termijn verwijderd worden. Fietsen horen in een fietsenstalling.

Volgens burgemeester André Baars zijn er 305 fietsklemmen in en om het winkelgebied. Echter bij een telling is gebleken dat er op dat moment 152 fietsen aanwezig waren, waarvan er slechts 96 in de fietsenklemmen. De andere fietsen stonden dus ergens anders. Deze opmerking schoot de Fietsersbond in het verkeerde keelgat. ,,Ik heb zelf ook maar eens geteld," aldus Nico van Harten. ,,Vrijdag rond 13:00 uur stonden er 295 fietsen van Weitje tot Kerklaan, zaterdag 16:00 uur: 650 fietsen en op zondag 12:30 uur bleken er maar 30 fietsen te staan, waarvan vier stuks overduidelijk weesfietsen waren." Van Harten is duidelijk geïrriteerd als hij zich afvraagt wanneer er door Baars is geteld. ,,Slechts 150 gestalde fietsen en dan ook nog 150 weesfietsen, haha."

Verwondering

De Fietsersbond heeft een brief aan het college gestuurd waarin het aangeeft met verwondering kennis te nemen van het nieuwe plaatsingsverbod voor fietsen en bromfietsen in winkelgebieden. Hoewel de gemeente deze maatregel op grond van artikel 5.9 van de APV heeft genomen en vervolgens vastgesteld in de raadsvergadering van 15 mei 2014, constateert Van Harten dat de aanpassing van 15 mei nog niet is doorgevoerd in de APV-tekst op de website. Vervolgens geeft de bond aan dat de uitbreiding van het plaatsingsverbod veel te vroeg is. De aanleiding voor de aanpassing was om stallingcapaciteit vrij te maken bij het station in het kader van aanpak weesfietsen en nu ineens voor het gehele winkelgebied.

Positieve bekrachtiging

Van Harten: ,,De Fietsersbond vindt het tijd dat het college werk gaat maken van fietsparkeren in het centrum. De inkt van het collegeprogramma is amper droog en het college begint met een plaatsingsverbod? Dat begrijpen wij niet." Er is volgens de bond nog veel te doen voor de gemeente en men zou moeten beginnen met handhaven. ,,Ze zou in eerste instantie blij moeten zijn dat er veel Ermeloërs op de fiets naar het centrum komen. De Fietsersbond is voor positieve bekrachtiging. Beloon dat goede gedrag met goede fietsparkeervoorzieningen zoals u belooft in het collegeprogramma. Wij verzoeken u het nieuwe plaatsingsverbod winkelgebied in te trekken," aldus de Fietsersbond.

Nico van Harten: ,,Het is lastig. We kunnen prima argumenten aandragen waarom weghalen van fietsen niet verstandig is. Maar in het gemeentehuis en raadszaal is winnen of verliezen nogal belangrijk. Het belang van de burger (fietser) is ondergeschikt. Argumenten hebben geen zin meer, al is dit het enige wat we kunnen doen."