Onafhankelijk en deskundig

ERMELO - De Gemeenteraad is donderdagavond akkoord gegaan met het plan van aanpak klachtenbemiddelaar sociaal domein. Daarmee kunnen de inwoners van Ermelo met hun vragen, knelpunten en klachten over de WMO, Jeugdzorg en de Participatiewet voortaan terecht bij de klachtenbemiddelaar sociaal domein.

Het voorstel werd echter niet zonder discussie aangenomen. Met name de VVD had nogal wat bezwaren. Hugo Weidema gaf aan dat de VVD-fractie het voorstel voor de klachtenbemiddelaar sociaal domein 'helemaal niks’ vond. ,,Er is door een overenthousiast raadslid ooit een voorstel ingediend voor een ombudsman en nu produceert het college een voorstel dat wij als een gedrocht zien.’’ De VVD vindt het onzin om een loket te creëren voor mensen die de bestaande loketten niet kunnen vinden. We gaan een regeling maken die de huidige regelingen overlapt.’’ Een duidelijke ‘tegen’. Met name de drie partijen die het initiatief hadden genomen tot de klachtenbemiddelaar, CDA, CH en BBE hadden veel waardering voor het plan van aanpak en functie zoals die er nu lag. CDA-raadslid Cor Louwerse is blij met de klachtenbemiddelaar. ,,Veel mensen weten niet waar ze met vragen heen moeten, echter ook de verschillende instanties weten het niet. Daarom is het goed iemand aan te stellen die toegankelijk, laagdrempelig en fysiek benaderbaar is. Wat onze fractie betreft, zo snel mogelijk instellen. Daarmee wordt de positie van de burger serieus genomen in de drie transities zorg, jeugdzorg en arbeidsparticipatie.’’

Evaluatiemoment

Volgens het voorstel zou de functie van klachtenbemiddelaar eind 2015 worden geëvalueerd waarbij er dan zou worden besloten om er mee door te gaan of niet. Dat vonden enkele fracties te snel. Mariëlle Kuipers van BBE gaf aan dat zo’n nieuwe functie zich in de praktijk zal moeten ontwikkelen. ,,Dan zal moeten blijken hoe het werkt. Een evaluatie na een half jaar is wat ons betreft wat te voorbarig. Onze fractie stelt dan ook voor om de evaluatie in het vierde kwartaal van 2016 te gaan doen.’’ Ook Alex Kleijne van PE gaf aan meer te zien in een langere werkperiode en de evaluatie na een jaar te plannen. Frans Snoek van de SGP vroeg zich nog af waarom de evaluatie met een jaar verlengd zou moeten worden, dat zou toch ook een half jaar kunnen. Verantwoordelijk wethouder Laurens Klappe gaf aan dat het helemaal niet de bedoeling zou zijn om na de evaluatie in december de functie maar op te heffen, maar juist om ervaringen op te doen. U als Raad moet zelf maar de keuze maken hoe het verder gaat na de evaluatie. Neem daarvoor de ruimte.’’ Nadat er her en der wat moties werden ingediend ging de Raad, laat op de avond uiteindelijk toch akkoord met de aanstelling van de klachtenbemiddelaar sociaal domein.