Krijgt Ermelo's buitengebied als eerste glasvezel?

ERMELO - De politiek strijdt al geruime tijd om ook het buitengebied van de Veluwe te kunnen voorzien van glasvezel. Alles wijst erop dat dit ook voor eind 2018 realiseerbaar moet zijn. De strijd is nu waar men moet beginnen.

Medio juni ondertekende wethouder Esther Heutink het regionaal convenant om glasvezel voor buitengebied mogelijk te maken. Het convenant maakt de weg vrij om met de inschrijfperiode en de aanleg van start te gaan. Gemeenten Apeldoorn, Brummen, Elburg, Epe, Ermelo, Hattem, Heerde, Nunspeet, Oldebroek, Putten en Voorst, Regio Noord-Veluwe (RNV), Stichting Breedband Noord-Veluwe en Communication Infrastructure Fund (CIF) hebben toen de handen ineen geslagen voor de aanleg van snel internet in de buitengebieden van de Veluwe. Het gaat om ongeveer 40.000 aansluitingen. Doel is dat de aanleg eind 2018 in de elf gemeenten is afgerond.

Voorop

Glasvezelbedrijf CIF, die deze opdracht heeft aangenomen, kijkt nu naar een logische gebiedsindeling. Dan zou het gebied Horst en Telgt wel eens als laatste kunnen zijn. Echter Ermelo heeft gesteld voorop te willen lopen en in 2016 een pilot te willen doen met de aanleg van snel internet. SGP fractievoorzitter Leo van der Velden stelde daarom het college de vraag hoe het staat met die pilot. Hierop luidt het schriftelijke antwoord dat dit besluit parallel liep aan een provinciaal initiatief om met glasvezel te kunnen starten. Deze laatste optie leek qua kosten voor deelnemende inwoners een aantrekkelijke. Met deze plannen liep de provincie echter aan tegen staatssteunregels vanuit Brussel. Volgens de Europese Unie was onvoldoende aangetoond dat 'de markt' de uitrol van glasvezel niet zelf op zou pakken. Inmiddels is er wél een initiatief waar we vertrouwen in hebben, namelijk het initiatief vanuit investeerder CIF.

Toezegging

De uitrol vindt plaats vanuit Harderwijk. Volgens het college is nog niet te zeggen dat Horst als laatste aan de beurt is. Van der Velden vindt het vooral lastig dat men snel teveel dingen toezegt. ,,Om de gunst van de kiezer,” vult hij aan. Op zijn vraag of het college alle moeite wil doen om het buitengebied van Ermelo als eerste te laten aanpakken zegt het college aan dat alle gebieden als eerste aan de beurt willen komen. ‘Maar door te laten zien dat Ermelo betrokken inwoners heeft die werk willen maken van de vraagbundeling, hoopt men dat Ermelo een goede gemeente is om mee te starten.’ ,,Als SGP willen wij graag op korte termijn een realistische planning waar we het college ook aan kunnen houden,” besluit de fractievoorzitter.