Delegatie CDA brengt bedrijfsbezoek

ERMELO/ REGIO - Lelystad Airport vangt vanaf 2019 vliegtuigen op als overloop van Schiphol. Om zich beter te kunnen oriënteren is een grote delegatie van CDA fracties van de Noord West Veluwe en de Statenfractie van het CDA in Gelderland op locatie een kijkje gaan nemen. Projectdirecteur Erik Lagerweij gaf er een toelichting wat er al aan het gebeuren is en wat er de komende jaren nog moet gebeuren.

De luchthaven wordt bestemd voor vakantievluchten binnen Europa en rond de Middellandse Zee. De nieuwe terminal wordt hier speciaal voor ingericht. Passagiers gaan zo snel mogelijk door de terminal naar de vliegtuigen. ,,Vakantie per vliegtuig neemt sterk toe, voor langere tijd of voor een paar dagen. Een vliegticket naar Spanje is goedkoper dan een buskaartje,” aldus Erik Lagerweij.

Hinder

Lelystad Airport blijft ’s nachts dicht. Er wordt alleen gevlogen tussen 6.00 en 23.00 uur. Het aantal vliegbewegingen zal de komende paar jaar groeien tot circa 10.000. Dat zijn gemiddeld dertig bewegingen per dag. Lelystad Airport wil doorgroeien tot uiteindelijk 45.000 vliegbewegingen per jaar. Een vliegveld kan hinder geven, maar ook veel mogelijkheden, voor de regio Flevoland, maar ook voor de Noord West Veluwe. Er ontstaan nieuwe banen, nieuwe bedrijven komen naar het vliegveld. Zowel hoog- als laagopgeleiden kunnen hier aan de slag in allerlei functies. Onderwijs, horeca, hotels, de hele regio zal daar van profiteren. Ook zal er aandacht moeten komen en zijn voor de infrastructuur van de NW Veluwe naar Lelystad Airport. Hiervoor worden plannen opgesteld voor de komende decennia. Volgens Dick te Brake, raadslid CDA Ermelo, zal dit vliegveld in de toekomst ook zijn stempel gaan drukken op onze regio. ,,Laten wij de kansen die er komen met beide handen aanpakken en ermee aan de gang gaan."