Starters op woningmarkt kunnen weer aankloppen bij gemeente

ERMELO - Starters op de woningmarkt kunnen binnenkort weer aankloppen bij de gemeente Ermelo voor een starterslening. Op verzoek van de raad heeft het college van burgemeester en wethouders deze week positief geadviseerd om hiervoor een bedrag van € 375.000,00 op te nemen in de begroting van 2018.

Het potje dat sinds 2011 beschikbaar was, raakte leeg waardoor de regeling zou verdwijnen. Het aantal aanvragen van starters oversteeg het beschikbare fonds, waardoor er met ingang van 13 juli 2016 geen aanvragen meer in behandeling werden genomen. Vervolgens werden begin 2017 de laatste startersleningen verloot. De lening kan voor veel starters net het verschil maken. ,,Destijds was het nodig vanwege de crisis, maa nu stijgen de huizenprijzen zo dat het kopen van een woning voor jongeren nog lastig blijkt,” vertelt wethouder Jan van den Bosch. Ook ziet hij vaak dat met een starterslening mensen een iets duurder huis kopen. ,,Zo slaan ze die eerste fase soms over en dat is ook goed om te zien.” Reden genoeg om de starterslening opnieuw in te zetten.

Aflossing

Sinds de start van dit fonds heeft de gemeente Ermelo 99 mensen met een lening op weg geholpen. Inmiddels vloeit er door aflossing ook weer geld terug. Dit is echter niet voldoende om nieuwe starters te helpen. Daarom wordt de raad gevraagd hiervoor geld vrij te maken. Met dit geld kan men dan de komende vier jaar vooruit. ,,Gemiddeld helpen we een koper per maand, twaalf per jaar met een starterslening. Kopers kunnen maximaal € 25.000,- financieren vanuit een starterslening. De raad neemt tijdens de raadsvergadering van december hierover een besluit.