'Raadswerk kost 16 tot 20 uur per week' 

ERMELO - Politici maken zich op voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Dat was woensdagavond ook merkbaar tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Ermelo. De verkiezingen waren met regelmaat onderwerp van gesprek. Landelijk stelt driekwart van de zittende gemeenteraadsleden zich opnieuw beschikbaar voor een volgende periode. Lokaal zijn er dit jaar een aantal veranderingen in de kieslijst. Veel politieke partijen schuiven nieuwe gezichten naar voren en er komt een nieuwe partij op de lijst; Ermelo Liberaal.

Raadsleden zijn zeer gedreven en willen graag een bijdrage leveren aan de lokale samenleving. Gemeenteraadslid zijn, is dan ook niet iets dat je er zomaar even bij doet. Dat bleek onlangs ook uit een onderzoek dat de NOS deed in samenwerking met raadsledenvereniging Raadslid.NU. Men concludeerde dat raadsleden gemiddeld zo’n 16 à 20 uur per week kwijt zijn aan hun raadswerk. ,,Wil je de functie als volksvertegenwoordiger goed kunnen uitoefenen, dan gaat dit ten koste van een maatschappelijk carrière,” stelt Bart van der Knaap, lijsttrekker van BurgerBelangen Ermelo (BBE). ,,Dat is een keuze die jezelf maakt, daar hoeft de gemeenschap niet voor op te draaien. Toch kunnen we wel kijken naar de vergoeding in tijd om de kennis te vergroten. Daar heeft de samenleving uiteindelijk wel profijt van.” Het merendeel heeft naast het raadswerk een fulltime baan en sommigen hebben een eigen bedrijf. Raadslid Bea van 't Hul (Progressief Ermelo) maakte drie maanden geleden bekend na de verkiezingen niet terug te keren omdat dit niet te combineren valt met haar huidige werk. Wel zal ze zich inzetten als lijstduwer bij de verkiezingen. Bij de ChristenUnie is het Ruud van Eijle, die na vele jaren afscheid neemt van de lokale politiek. Volgens hem is het tijd om ruimte te maken voor een volgende generatie.

Enthousiasme

Dat het veel tijd kost om raadslid te zijn, weet ook Leo van der Velden van de SGP. ,,Natuurlijk heb je pieken en dalen. In december waren er twee raadsvergaderingen. Daarnaast wordt je ook geacht een aantal bijeenkomsten bij te wonen en natuurlijk vergader je als partij regelmatig.” Van der Velden zet dit af tegen het zomerreces waardoor hij gemiddeld tot zo’n 15 uur per week komt. Natuurlijk weegt ook mee hoe groot een partij is, over hoeveel partijleden de dossiers verdeeld kunnen worden. Het NOS-onderzoek wees uit dat het enthousiasme het grootst is onder raadsleden die in hun eerste periode zitten. Maar ook van de raadsleden die al meer dan twaalf jaar in de raad zitten, wil nog altijd ruim 60 procent door. De komende maanden zal Ermelo van NU op verschillende manieren aandacht besteden aan de gemeenteraadsverkiezingen die gehouden worden op 21 maart.