'Overblijfselen uit het verleden laten zien wie we zijn'

ERMELO - ,,We moeten zuinig zijn op ons cultureel erfgoed. Het is onze schone taak dat te bewaken. Overblijfselen uit het verleden laten zien wie we zijn en waar we vandaan komen,” aldus Alex Kleijnen namens de fractie van Progressief Ermelo.

Hoe het niet moet, zag Kleijnen onder anderen bij boerderij De Heuvel op landgoed Veldwijk. De historische hoeve uit 1867 is ernstig verwaarloosd en als er niks gebeurt, is dit gebouw ook verloren. Terecht dat Gert Hofsink en Natalie Overkamp (Ermelo van Nu) meermalen hierover de trom roerden. Namens Progressief Ermelo heb ik dan ook schriftelijke vragen gesteld aan het college, want het gaat om meer dan alleen de genoemde boerderij.”

Erfgoedwet

Uit de antwoorden van het college bleek hoe de vork in de steel stak. In 2016 is er door het Rijk een Erfgoedwet vastgesteld. Deze nieuwe wet vervangt de oude Monumentenwet. Dus moet er een nieuwe erfgoedverordening komen. Die had er natuurlijk al moeten zijn, maar goed, beter laat dan nooit. Met een verordening bepaal je de regels. In dit geval hoe we in Ermelo willen omgaan met ons erfgoed. Dan kan er ook gehandhaafd worden en eigenaren van een monument weten waar ze aan toe zijn.

Motie

Volgens Kleijnen is het de hoogste tijd om dat te regelen. Daarom dient de fractie van Progressief Ermelo aanstaande donderdag in de raadsvergadering een motie in die het college oproept een erfgoedverordening op te stellen. ,,Het zou een mooie daad van eensgezindheid zijn als de raad in de laatste vergadering van deze raadsperiode deze motie unaniem aanneemt," aldus het raadslid.