'Het waren vier fantastische jaren'

ERMELO - Dinsdagmiddag namen de wethouders Esther Heutink - Wenderich en Jan van Eijsden afscheid tijdens een receptie in De Dialoog. Hoewel beiden nog graag een termijn wilden doorgaan om lopende zaken af te maken, zijn ze al met nieuwe toekomstplannen bezig.

,,Het waren vier fantastische jaren,” zei Van Eijsden met een glimlach. Na een lange carrière als bestuurder in de zorg rolde hij vier jaar geleden in het wethouderschap. ,,Een kers op de taart!” Van Eijsden gaat nu van zijn pensioen genieten. Ook voor Esther Heutink was het even schakelen na de verkiezingen. ,,Maar ik heb energie gekregen van alle gesprekken die ik sindsdien gevoerd heb. En waarschijnlijk heb ik al met mijn nieuwe werkgever gesproken.” Politiek is soms een onnavolgbaar fenomeen. Burgemeester André Baars schetste afgelopen dinsdag de sterke kanten van beide wethouders die na de gemeenteraadsverkiezingen niet meer als wethouder benoemd werden. De Harderwijkse wethouder Christianne van der Wal deed daar nog een schepje bovenop door met een dosis humor haar relatie met wethouder Esther Heutink te schetsen. ,,We werden tegelijk benoemd als wethouder en kregen een aantal dezelfde portefeuilles. En ondanks dat we van verschillende partijen zijn, konden we het heel goed met elkaar vinden." Hoewel ze het inhoudelijk dan  ook lang niet altijd eens waren, trokken ze veel samen op. Nog een overeenkomst? De rode wangen van passie en enthousiasme waarmee ze beiden hun wethouderstaak vervulden. ,,Dank hiervoor," zei Van der Wal. ,,We gaan vast snel wat van jou horen, Esther!"

Schoonmaak 

Overigens vond er bij de vorming van nieuwe colleges na de verkiezingen landelijk een grote schoonmaak plaats onder wethouders. Na de collegevormingen keerden er 600 à 700 wethouders niet meer terug op hun post.