Instellingsterrein grootste uitbreiding van woningen in jaren 

ERMELO - Kan het rijksmonument De Hooge Riet worden verbouwd tot betaalbare studio's voor jongeren? Dat zou het CDA Ermelo graag onderzocht zien. ,,Een prachtige kans om tientallen jongeren in Ermelo te huisvesten en te behouden," zegt raadslid Cor Louwerse. ,,Daarmee slaan we twee vliegen in één klap. De mooie panden blijven in tact, terwijl we jongeren goedkope huisvesting aan kunnen bieden."

De bouw op Landgoed Veldwijk en de Hooge Riet wordt de grootste uitbreiding van woningen in jaren. ,,Er is ruimte voor meer dan driehonderd woningen. Dat is bijzonder omdat Ermelo niet meer over kale bouwgrond beschikt." Louwerse hoopt dan ook dat juist op deze locatie er kansen zijn voor jongeren. ,,De laatste jaren moet Ermelo het vooral hebben van inbreidingsplannen die relatief weinig woningen opleveren en die zeker niet altijd goedkoop zijn."

Architectonische waarde

De zorggebouwen van Landgoed Veldwijk van voor de oorlog hebben een grote architectonische waarde. Die gebouwen moeten behouden blijven ook wanneer ze een woonfunctie gaan krijgen. Dat staat niet ter discussie. ,,Vaak zien we dat monumentale panden worden verbouwd tot hele dure appartementen," stelt Louwerse. ,,We willen graag een signaal afgeven dat het ook anders kan. En we willen nadenken over creatieve oplossingen voor joongeren die voor het eerst op zoek gaan naar woonruimte." Het CDA Ermelo heeft in een eerder stadium een enquete gehouden onder jongeren en daaruit is naar voren gekomen dat men een huurbedrag tot 450 euro acceptabel vindt.

Nieuwe plannen

Er is de afgelopen decennia al veel veranderd op het landgoed Veldwijk. In 2005 zijn er de eerste nieuwbouwwoningen gerealiseerd onder de naam het 'Hof van Chevallier'. Ook zijn de de gebouwen Heuveloord en Lagerhout verbouwd tot appartementen. Nu liggen er nieuwe plannen voor woningbouw op het instellingsterrein. ,,De cultuurhistorische betekenis van dit landgoed is groot,"zegt Louwerse. ,,Er zijn in Ermelo al veel bijzondere gebouwen verdwenen. CDA Ermelo staat voor behoud van de karakteristieke gebouwen die er nog wel staan. Ook het parkachtig karakter van het landgoed is van grote betekenis en moet absoluut behouden blijven."

Nijpend tekort

Ermelo heeft een nijpend tekort aan betaalbare woningen voor starters en voor jongeren. Vooral de vraag naar betaalbare studio´s is groot. ,,Landgoed Veldwijk biedt juist voor deze doelgroep mogelijkheden," stelt Louwerse. ,,Wat zou het mooi zijn om die karakteristieke zorggebouwen inpandig te verbouwen voor Ermelose jongeren die zelfstandig willen gaan wonen. En we denken dat dit zou moeten kunnen voor maximaal € 450 per maand."