Ambities vragen om temporisering

ERMELO - De ChristenUnie Ermelo zet vraagtekens bij de gepresenteerde, ambitieuze begroting en de bijbehorende verhoging van de onroerend zaak belasting. ,,Als ChristenUnie zijn we niet tegen de OZB verhoging, maar niet op deze manier en niet in dit tempo," reageert fractievoorzitter Folkje Spoelstra.

Veel gemeentelijke gebouwen - scholen, het gemeentehuis en het zwembad - zijn meer dan veertig jaar geleden gebouwd. Die renoveren of herbouwen is een middel om de voorzieningen in Ermelo op peil te houden. ,,Veel van de ambities en plannen zijn al langer bekend. De presentatie van afgelopen donderdag was dan ook geen verrassing," stelt Spoelstra. ,,Posten waarvoor eerder nog geen bedrag bekend was, zijn nu ook ingevuld. Dat geeft helderheid en duidelijkheid. De verrassing zat er voor ons in dat  er voor wordt gekozen om de ambities te bekostigen middels een forse verhoging van de OZB." Deze gemeente heeft overigens een lage OZB doordat er jarenlang alleen verhoogd is met de inflatiecorrectie.

Wat is er werkelijk nodig

Het college heeft plannen gepresenteerd met de benodigde investeringen. ,,Het nadeel van deze methode is dat investeringen genoemd worden, maar de rendementen niet," legt Spoelstra uit. ,,Dat is jammer en kan een verkeerde voorstelling van zaken geven. De nadruk ligt nu eenzijdig op wat het ons allemaal kost, maar er zijn ook maatregelen die ons iets op gaan leveren." Ze benoemt hierbij investeringen in duurzaamheid die in de loop van de jaren ook geld opleveren. ,,Er wordt immers minder aan energiekosten uitgegeven." Daarnaast gaat de gemeente ook grond verkopen als het huidige Calluna, de Balverssporthal en de panden aan het Raadhuisplein gesloopt zijn. ,,Wat heel goed kan betekenen dat er helemaal niet zo’n forse belastingverhoging nodig is." De kosten, investeringen, van de verbouwing van de Dialoog zijn dus wel opgenomen, de opbrengst van de ruimte die vrijkomt niet.

Hoog inzetten

Volgens Spoelstra wordt de soep dus niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. ,,Het college zet nu hoog in. De raad mag daarna alles tot de juiste proporties terug brengen. Dan kan het allemaal weer mee vallen. Oftewel: de soep wordt meestal niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend." De ChristenUnie pleit voor temporisering. ,,Misschien komen we er uiteindelijk niet onderuit dat de belastingen verhoogd moet worden, maar dat hoeft niet meteen zo fors als wordt voorgesteld. Ga onderzoeken wat op korte termijn echt nodig is en wat op de lange termijn planning kan. Maak daarnaast ook heldere keuzes."