Oosterhuis werd eerste wethouder

ERMELO - Op zaterdag 24 november viert Progressief Ermelo haar 25-jarig bestaan. Op 18 november 1993 werd bij notaris Wim Doorn de oprichtingsakte ondertekend. Hiermee bundelden de Progressieve Federatie en Ermelo 2000 de krachten en ontstond er één progressieve partij.

Het was al geruime tijd duidelijk dat links alleen via samenwerking echt van invloed kon zijn. Jarenlang probeerden de PvdA en Ermelo 2000 op eigen titel verkiezingszetels te winnen. In 1982 wilde zelfs D’66 het met een eigen lijst proberen. Het bleef echter bij twee éénmansfracties in de raad, een van Ermelo 2000 en een PvdA. Uiteindelijk werd in 1984 werd de Progressieve Federatie opgericht. ,,Als losse bootjes met planken verbonden,” schetst Bauke van Hulst (voorzitter PE 1993-1996) terugkijkend op de 25 jaar. Volgens hem bleven het twee bootjes met elk hun eigen roer. Hoewel er dus nog sprake was van aparte partijen die in federatief verband samenwerkten, lukte het om in 1986 tot één lijst te komen. Met Wim Oosterhuis als lijsttrekker en Arie Strijbos als nummer twee. En met succes, want naast de twee kapiteins kwam ook Ame Kooistra in de raad.

Strijbos

Van tevoren was afgesproken dat er twee kandidaten voor het wethouderschap waren en dat het van de portefeuille af zou hangen wie het zou worden. Het werd Arie Strijbos. Dat het niet vlekkeloos verliep, bleek voor de verkiezingen van 1990 toen Wim Oosterhuis gesteund door een meerderheid van de Ermelo 2000-achterban weer met een eigen lijst kwam. Het verkiezingsresultaat was één zetel voor Ermelo 2000 en twee zetels voor de Progressieve Federatie. De invloed in de raad verdween weer als sneeuw voor de zon.

Diftar

Gelukkig bleven een aantal mensen streven naar een progressieve eenwording. ,,Dit resulteerde tenslotte in 1993 in de vorming van Progressief Ermelo,” vertelt Wim Oosterhuis. ,,Tegen mijn rol als lijsttrekker verzetten zich bepaalde initiatiefnemers, maar dankzij Gerard Heemskerk -ook één van de grondleggers- kregen de leden het laatste woord, die tenslotte anders beslisten.” Oosterhuis werd in 1994 wethouder voor Progressief Ermelo. Dit was slechts voor een periode van twee jaar; dat had Oosterhuis vooraf al aangegeven. ,,Zo kreeg mijn opvolger Dirk de Vries Reilingh tijd om erin te rollen.” Zo ging PE voor het eerst het college in. In 1996 mocht Dirk de Vries Reilingh het stokje overnemen met milieu en financiën in zijn portefeuille. ,,Al snel werd ik geconfronteerd met de regionale plannen voor de invoering van diftar, gebaseerd op het weegsysteem, volgens het principe van de vervuiler betaalt.” Die invoering had nogal wat voeten in de aarde en de PE-wethouder haalde dan ook regelmatig het nieuws.

SP

Van 2002 tot 2010 maakte Progressief Ermelo deel uit van de oppositie. ,,Het was inmiddels traditie geworden dat zowel CDA als CU vaste collegepartijen waren,” vertelt Laurens Klappe. Vanaf 2006 deed de SP niet meer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en werden een aantal Ermelose SP-leden lid van PE. Mede hierdoor groeide de partij naar vier raadszetels. Toch zat er geen wethouders-functie in. Vier jaar later mocht PE wel een wethouder leveren en trad Laurens Klappe aan. ,,Wilde PE meedoen, dan zouden we genoegen moeten nemen met de welzijnsportefeuille,” aldus Klappe. ,,Persoonlijk was ik daar wel gelukkig mee omdat mijn werkzame leven zich voornamelijk binnen de sociale sector heeft afgespeeld. Maar het was wel illustratief dat dat toch een beetje als ‘de pretportefeuille’ werd gezien. Ik zeg nadrukkelijk werd. Want gaandeweg de collegeperiode werd duidelijk dat er een grote transitie in het sociaal domein aan kwam.” Klappe leidde dit in de juiste banen. Hoe de verkiezingen in 2018 zijn verlopen, staat menigeen nog helder op het netvlies. Progressief Ermelo nam samen met BurgerBelangen Ermelo, VVD Ermelo en de SGP de regie in handen. Daarmee leverde PE voor de derde maal opeenvolgend een wethouder. Onder het motto ‘Lokaal politieke krachten bundelen’ viert de linkse partij het zilveren jubileum. Wie dit programma bij wil wonen, kan zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.