Obstakel voor gekozen burgemeester verwijderd

ERMELO/ DEN HAAG - De kans op een gekozen burgemeester is gegroeid nu de Eerste Kamer heeft besloten de huidige procedure over de benoeming van burgemeesters uit de grondwet te schrappen.

Met 57 tegen 11 stemmen ging de senaat akkoord met het voorstel van D66-politicus Rob Jetten. Benoeming door met koninklijk besluit maakte de optie voor een gekozen burgemeester onmogelijk. Nu dit uit de grondwet gaat, hoeft er echter niets te veranderen. De huidige benoeming staat namelijk ook in de Gemeentewet. Tot nu toe is het de gemeenteraad die de nieuwe burgemeester kiest en daar is menigeen tevreden mee. Dat er officieel nog een Kroonbenoeming bijkomt, verandert niets aan de keuze voor de eerste burger. Wel geeft het voor sommigen meer gezag aan de functie. Is Ermelo klaar voor een gekozen burgemeester?

Lokale democratie

Die vraag stelden we vandaag allereerst aan de huidige burgemeester André Baars. ,,In mijn optiek zou het beter zijn om een brede en integrale visie op de lokale democratie te formuleren, waarvan de aanstellingswijze van de burgemeester een onderdeel is," legt hij uit. ,,Tot die tijd lijkt het mij verstandiger om de huidige aanstellingswijze op voordracht van de gemeenteraad te formaliseren. De burgemeestersbenoeming zou pas uit de Grondwet gehaald moeten worden nadat een brede visie op de inrichting van de lokale democratie is opgesteld."  

Oproep

De oproep op sociale media maakte duidelijk dat ook de meeste burgers niet zitten te wachten op campagnes van mogelijke burgemeesters. Heleen Beukers: ,Ik vind het jammer. Het levert een heleboel gedoe op voor iets dat nu goed geregeld is." Ze is vooral bang voor oeverloze discussie die los zullen barsten. Ook oud-raadslid Karel de Greef vindt het een heel slecht idee. ,,Dan krijgen we daar ook campagnes, beloftes etc." Hij vraagt zich af of iemand zich dan eerst heel populair moet maken en dan ook de sociale media in de gaten moet houden of hij wel populair genoeg blijft voor herverkiezing. ,,Dat is al problematisch genoeg in een deel van de volksvertegenwoordiging. We hebben burgemeesters nodig die boven de partijen staan. En in het belang van de bevolking soms keuzes maken waar je niet populairder van wordt, maar die wel in het algemeen belang zijn. Een beetje bijgestuurd door zijn/haar wethouders (als die wat ruggengraat hebben) en gecontroleerd door de gemeenteraad," aldus De Greef.

Eén kandidaat

Jobert Oostindie vond tot voor kort de gekozen burgemeester ook geen goed idee. ,,Maar nu er steeds meer regenten aan de ketenen rammelen en gemeentenraden eigen politieke belangen hebben (verdeel en heers) vind ik het geen gek idee dat de eerste burger wat meer in de wind komt te staan. Uiteidelijk wordt het ambt niet anders, hooguit een beter beroep gedaan op democratische competenties." Slechts één Ermeloër had vandaag het zelfvertrouwen om zich direct kandidaat te stellen voor deze positie. Dat was Nero de Boer. Hij deed dit weliswaar met een smily en keek direct hoe het stond met de ranking in populariteit. Uiteindelijk is de conclusie dat de kamer vandaag besloten heeft het uit de Grondwet te halen, maar dat de huidige burgemeester nog niet hoeft te vrezen. Campagnes zullen in Ermelo voorlopig achterwege blijven.