PE gaat voor duurzame toekomst van Ermelo

ERMELO – Gistermiddag werd in restaurant Bon Apetit bij Proson het vijfentwintigjarig jubileum gevierd van Progressief Ermelo. Het thema was ‘Duurzaamheid in Ermelo’. Diverse sprekers kwamen aan het woord. Ook werd er een jubileumboekje gepresenteerd. 

,,Een bijzondere mijlpaal,’’ noemde voorzitter Hans Ligtermoet dit jubileum. ,,Het is wat mij betreft de moeite waard om er zo wat aandacht aan te besteden.’’ Mannen van het eerste uur: Bauke van Hulst (voorzitter 1993-1996) John Iseger (voorzitter 2000-2010) en Dirk de Vries Reilingh (secretaris 2006- 2016 secretaris, raadslid en wethouder (1996-2001) vertelden over het ontstaan van de progressieve partij in 1993. In de zaal zaten ook betrokkenen van het begin waaronder de eerste PE-wethouder Wim Oosterhuis. Het thema Duurzaamheid werd gepresenteerd door Ruud Koornstra, de nationale energiecommissaris en wethouder Duurzaamheid Leo van der Velden. Er is veel te doen over duurzaamheid. De een vind het belangrijk voor de toekomst van de aarde, de ander is erg sceptisch en vindt dat het alleen maar geld kost. Volgens Koornstra moet je doen wat iets oplevert. Een auto rijden, een energienota betalen, kost alleen maar geld. Bij duurzaamheid krijg je er wat voor terug. ,,Wij bieden iets wat je terug krijgt. In duurzaamheid doe je alles met de rekenmachine in je hand.’’ Van der Velden vertelde over het ontstaan van de eerste energieneutrale woning in West. Ook daarbij was de nationale energiecommissaris bij betrokken.

Boekje

De jubileumcommissie Bea van ’t Hul en Aad Bezemer hebben er voor gezorgd dat de geschiedenis van de partij in boekvorm werd uitgegeven. Het boekje met de titel ‘Lokaal politieke krachten bundelen werkt, al 25 jaar’heeft 52 pagina’s en is in kleur uitgevoerd. Bea van ’t Hul: ,,Verschillende partijleden, maar ook collega politici en andere betrokken Ermeloërs werd om een reactie op PE gevraagd. En we mochten gelukkig een beroep doen op de lokale vormgevers Natalie Overkamp en Gert Hofsink, die ervaring hebben met het maken van boeken.’’ Het eerste exemplaar van dit jubileumboekje werd uitgereikt aan de twee ereleden van Progressief Ermelo Wim Oosterhuis en Dirk de Vries Reilingh.