'Huisvesting grootste probleem'

ERMELO – Vanwege de enorme woningnood moeten er landelijk ieder jaar minstens 15.000 zogenoemde flexwoningen extra worden gebouwd. Dat concludeerde CDA-Kamerlid Erik Ronnes vorige maand. „Starters of mensen die scheiden, komen nauwelijks aan een woning. Met flexwoningen kan daar snel wat aan worden gedaan,” aldus Ronnes.

Het CDJA Ermelo wil met dezelfde intentie morgen een resolutie indienen, speciaal voor jongerenhuisvesting, tijdens de Ledenvergadering van het CDA Ermelo. ,,Het idee voor deze resolutie ontstond na een brainstormsessie,” vertelt Robert Huurnink. ,,Huisvesting bleek het grootste thema te zijn.” Het CDJA Ermelo realiseert zich ook dat als deze jongeren weggedreven worden dit gevolgen heeft voor de levendigheid van het dorp en haar (sport)verenigingen.

Sociale huur

Ook de cijfers ondersteunen dit. Vorig jaar zochten 830 mensen in Ermelo naar een sociale huurwoning; slechts 142 slaagden erin deze te vinden. Het is overigens niet zo dat de Ermelose politiek niets doet. Een voorbeeld hiervan is de verordening sociale woningbouw die in januari dit jaar van kracht ging, waarin is vastgelegd dat elk woningbouwproject een vast percentage sociale huur moet omvatten.

Positie

,,Als CDJA Ermelo zien we echter dat de politiek toewerkt naar een stip op de horizon om aan de woningnood te voldoen. Tegelijkertijd horen we ook van jongeren dat ze nu een woning nodig hebben. Wij hebben een unieke positie om de roep vanuit de jongeren te laten horen in de politiek,” aldus Huurnink. Met deze resolutie vragen de jongeren de fractie van het CDA Ermelo om zich adequaat in te zetten voor het realiseren van tijdelijk huisvesting voor jongeren. Het is een duwtje in de rug om op korte termijn aan de vraag te voldoen. Op verschillende plekken in Nederland blijkt dat containerwoningen de ideale tijdelijke oplossing zijn voor de woningnood, dus wat ons betreft is dit een optie. Op deze manier kunnen jongeren in Ermelo blijven totdat ze voldoende hebben gespaard of klaar zijn met studeren en genoeg verdienen om verder te kunnen op de woningmarkt.”