WerkCentraal

'Uitgaansleven in Ermelo goed onder controle'

ERMELO - Woensdagavond zal de Ermelose gemeenteraad zich buigen over het rapport dat opgesteld is voor zeventien evenementenlocaties en de bijbehorende geluidlocatieprofielen. Het is een handvat voor nieuw beleid.

Burgemeester André Baars noemt het opvallend dat men met de vorig jaar vastgestelde dB(A)-norm aan de lage kant zat. ,,Voor wat betreft de grote evenementen,” zegt hij. ,,Aan de andere kant met de 10 dB(A)-vrijstelling erbij zitten we wel op de landelijke norm. Wat ik goed vind is dat de norm uit het verleden, de 90 dbA dat dat echt niet kan.” Baars noemt het rapport een goede handleiding waarmee de raad hem kan adviseren waar en hoeveel evenementen er mogen komen.

Rapport

GeluidMeesters, het onderzoeksbureau dat het rapport opstelde, geeft aan dat er op het Raadhuisplein geen zwaar versterkte muziekfestivals kunnen worden georganiseerd. En dat terwijl het Raadhuisplein vijf jaar geleden op de schop ging en heringericht is als evenementenplein. Voor deze evenementen zal men uit moeten wijken naar ’t Weitje. Het gaat hier om evenementen zoals het bevrijdingsfestival en koningsnacht.

Indicatie 

,,Ik heb nu voor de verschillende locaties wel een goede indicatie,” aldus Baars. GeluidMeester heeft Ermelo ingedeeld in drie klassen en categorieën. Dit om zoveel mogelijk overlast te voorkomen. Tegelijkertijd stelt men dat de geluidemissie van een evenement van invloed kan zijn op het woon- en leefklimaat van omwonenden. Voor een gevoelige waarnemer kan 70 dB(A) al ‘onduldbaar’ zijn en voor een liefhebber van muziekevenementen kan 90 dB(A) ‘best meevallen’. Naast het geluidniveau (grenswaarde) spelen in de aanvaardbaarheid ook de eindtijden en het aantal evenementendagen een belangrijke rol. Uiteindelijk is de conclusie dat er voor de categorie 3 evenementen al voldoende op de agenda staat. Baars:,,Stel dat de raad zou adviseren deze norm over te nemen, dan is dat de consequentie.”

Onder controle 

Overigens is de burgemeester blij met de organisatoren die in Ermelo evenementen organiseren. Iedereen heeft zijn best gedaan om binnen de vastgestelde normen te blijven. ,,Ik heb zelf ook het gevoel dat het afgelopen jaar beter is geweest dan het jaar ervoor,” aldus Baars. ,,Zijn er geen overschrijdingen geweest? Vast wel, maar je gaat niet de hele avond met meetinstrumenten er naast staan.” Kijkende naar omliggende plaatsen dan is Baars blij dat hij burgemeester van Ermelo is. ,,Ermelo is een plaats waar een uitgaansleven is, wat goed onder controle is qua overlast, zeker ten opzichte van omliggende gemeenten. We hebben nu ondernemers die hun nek uitsteken en grote investeringen doen. Ik vind dat binnen de tijden die we hebben, dat het mogelijk moet zijn om wat evenementen te organiseren.”