Nederlandse titel voor Maxim Zewe

ERMELO - In Alkmaar vonden afgelopen weekend de Nederlandse jeugdkampioenschappen schermen plaats. Acht jeugdschermers van Fencing Ermelo deden mee. Malika Kerskes won brons en Maxim Zewe mocht zich voor de tweede keer in zijn carrière kronen tot Nederlands kampioen.

De zaterdag begon met Bart Zandstra die na een goede pouleronde één eliminatieronde door wist te komen voordat hij strandde in de kwartfinale. Later op de dag schermden Zeb Visser, Tristan Dekker, Arnout Post, Maxim Zewe bij de heren junioren en Malika Kerskes bij de dames junioren. Door in de poule alles te winnen wist Zewe zich als tweede te plaatsen voor de eliminaties. De overige Ermelose schermers plaatsten zich in de middenmoot. In de eliminaties wist Visser niet zijn eigen niveau te halen, hij strandde bij de laatste 32. Post wist in de eerste ronde een moeilijke partij te overleven door zich met 15-14 langs zijn tegenstander te knokken. Daarna verloor hij met 15-12. Tristan Dekker wist de eerste eliminatieronde spectaculair te overleven. Hij kwam terug van een 14-8 achterstand en won 14-15. Daarna trof hij Zewe, met wie hij lang mee kon. Toch trok Zewe aan het langste eind en plaatste hij zich voor de kwartfinale, waar goed schermde. Hij won met 15-11. In de halve finale was Zewe minder soeverein maar wist toch met 15-14 te winnen.

Brons

Ondertussen had ook Kerskes zich door de voorronde geschermd. Ze ging steeds beter schermen en wist in de kwartfinale van een schermster te winnen van wie ze eerder verloor. In de halve finale had Kerskes moeite gaten in de verdediging van haar tegenstander te vinden. Een mooie bronzen plak was dan ook het resultaat. Zewe trof in de finale in Axel Zoons een gevaarlijke outsider, maar kwam vroeg voor. Na wat tactische omzettingen wist Zoons bijna de aansluiting te vinden. Zewe raakte niet in paniek en bleef gebruik maken van de kleine ruimtes die er waren. Het leverde hem de Nederlandse titel op.

Broederstrijd

Op zondag verschenen Doeke Beljaars, Marijn de Leeuw en opnieuw Zeb Visser op de loper. In de poules wist Visser goed te schermen. Voor Beljaars en De Leeuw was het lastiger, beide debutanten wisten geen partij te winnen. In de eliminaties leverde dit een broederstrijd op: Visser schakelde De Leeuw uit. Beljaars had ook een pittige loting en verloor 15-6. De ronde erna moest Visser tegen de nummer drie van de Nederlandse ranglijst. Het ging lang gelijk op, maar in de slotfase waren de aanvallen van Visser niet goed genoeg. Hij verloor en werd negende.