Drie speelsters van DeVeDo wonnen Paralympisch Goud

ERMELO – Vrijdag 8 oktober huldigde DeVeDo haar drie deelneemsters aan de Paralympische Spelen in Tokyo. Na een verdiende vakantie waren de drie vrijdag weer aanwezig, een goed moment voor een huldiging.

Nooit eerder was het de dames van het Nederlands rolstoelbasketbalteam gelukt om goud te winnen op de Paralympische Spelen. Maar op 4 september 2021 wisten ze geschiedenis te schrijven door in de finale te winnen van China. En onder de speelsters waren er maar liefst drie speelsters van DeVeDo. Debutanten Xena Wimmenhoeve en Julia van der Sprong mochten voor het eerst deelnemen aan de Paralympische Spelen en met haar zesde Paralympics was Cher Korver één van de meest ervaren speelsters van het team.

Poulefase

De Orange Lions schreven zaterdag 4 september 2021 geschiedenis geschreven. De ploeg sleepte onder leiding van Gertjan van der Linden de Paralympische titel binnen door in de finale te winnen met 50-31 van China. Tijdens de poulefase wist de Nederlandse ploeg te winnen van de Verenigde Staten met 68-58, van Algerije met 109-18 en van Spanje met 63-24. Van China werd er in de poulefase verloren met 45-38. In De kwartfinale ontmoette de Orange Lions het Japanse team, deze wedstrijd werd gewonnen met 82-24. De halve finale stond Duitsland op het programma. Eerder was dit de tegenstander waar het steeds mis ging. In de voorbereiding wist de Nederlandse ploeg alle wedstrijden tegen de Duitse opponent te winnen. Na een zinderende halve finale won Nederland ook van Duitsland: 50-31. En uiteindelijk in de finale van de Paralympische Spelen won de Nederlandse ploeg met 50-31 van China.