‘Een nieuwe wagen is een nieuw avontuur’

ERMELO – Ermeloër Bram van Winkoop is Tweede Kerstdag afgereisd naar Saoudi Arabië voor zijn derde Dakar Rally. Niet vanzelfsprekend, qua gezondheid ging het niet zoals het zou moeten, maar het is gelukt en kan hij toch weer mee met het team van Tim en Tom Coronel.

,,Het had nog wel wat voeten in de aarde,’’ vertelt Van Winkoop (25) aan Ermelo van NU. ,,Mijn gezondheid was niet helemaal optimaal waardoor mijn deelname nog aan een zijden draadje kwam te hangen. Dat zou balen zijn. Maar, dankzij veel steun vanuit het thuisfront (werkgever en team) kon ik uiteindelijk wel mee.’’ Ook dit jaar zal Van Winkoop weer chauffeur zijn op de servicetruck die ter beschikking staat voor het team Coronel. De tweelingbroers hebben dit jaar een andere auto, een Centure CR6. ,,Een hele gave, maar technisch ook een andere auto dan de Beast van vorig jaar,’’ aldus Van Winkoop. ,,Om deze auto naar Saoudi Arabië te vervoeren heb ik een aanhanger achter de servicetruck gekregen. De auto staat hierdoor veilig en de kans op schade tijdens de reis is bijna nul. In deze aanhanger zijn ook slaapplekken gemaakt, zodat de aanhanger tijdens de rally ook nog een andere functie heeft. Dit jaar rijd ik de servicetruck samen met Michiel van der Linden en Altin van Ek. Altin gaat dit jaar voor het eerst mee, maar met Michiel heb ik voorgaande edities ook samen gereden.’’ Van Winkoop is zo’n beetje het hele jaar bezig met de voorbereidingen voor de DakarRally. ,,Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk toch doordeweeks, naast m’n werk, in de werkplaats te zijn. Daar bereiden wij ons het hele jaar door voor op de Dakar rally. Uiteraard speelt Covid ook weer een rol dit jaar, daar ontkomen we niet aan, maar door te testen; vooraf, bij aankomst en tijdens de rally is het gewoon veilig om in de ‘Dakarbubbel’ ons ding te doen.’’ Samen met de teammanager Michael Verstraete is de Ermeloër gisteren afgereisd naar Saoudi Arabië, omdat zij vandaag direct de voertuigen op moesten halen uit de haven waar ze van 27 t/m 31 december moeten worden gekeurd.

Vrouwen

De 43e editie van de Tocht der Tochten vind weer plaats in Saoudi Arabië. Op zaterdag 1 januari 2022 starten de 750 deelnemers vanuit Jeddah voor een proloog van 19 kilometer en gaat de Rally richting Hail. De proloog bepaalt de startvolgorde voor de rally. In totaal zullen er 4.258 kilometers op snelheid worden verreden door de deelnemers. Aan de gehele DakarRally doen 1065 rijders, navigatoren en monteurs mee, maar daarvan rijden er 315 in de Dakar Classic. Het deelnemersveld bestaat uit 63 nationaliteiten, Frankrijk levert 196 deelnemers, Spanje 81 en Nederland levert 67 deelnemers en is daarmee het derde land. Nederland zet 29 teams in voor deze editie van de Van de teams bestaan er vijf volledig uit vrouwen, in totaal doen er 60 vrouwen mee. Er zijn 149 motoren, 21 quads, 97 auto’s, 58 trucks, 44 T3’s en 61 T4’s. Bij de Dakar Classic starten 128 auto’s en 20 trucks.

Snelheid

Tim en Tom Coronel rijden deze Dakar Rally met startnummer 247. De vorige Rally eindigde het team Coronel op een verdienstelijke 26e plaats. En wat heel belangrijk was, er waren weinig tot geen problemen met hun wagen. Toch liepen ze tegen het feit aan dat ze steeds snelheid te kort kwamen. Dit jaar werd daarom de keuze gemaakt voor een andere wagen: een Century CR6, met een krachtige7.0 Chevrolet V8-krachtbron onder de motorkap zit er genoeg snelheid in de wagen. De wagen is van Zuid-Afrikaanse makelij en heeft zich de afgelopen DakarRally’s al bewezen. Vorig jaar behaalde Brian Baragwanath zes top 10 noteringen. De broers, die net als voorgaande jaren regelmatig het stuur en navigatieboekje zullen wisselen, kijken met veel plezier uit naar de Dakar, die mede dankzij de nieuwe auto een heel nieuw avontuur wordt. Team Coronel is niet de enige met deze Century Racing CR6, er zullen nog negen wagens aan de start van de 43e editie staan. Van Winkoop: ,,Met een nieuwe auto is het voor ons als team ook een nieuw avontuur. Maar we hebben er ontzettend veel zin in!’’