Regen, regen en nog eens regen: een kletsnatte Vierdaagsedag

ERMELO – Op de tweede wandeldag van de Vierdaagse was hey een stuk koeler dan gisteren. De regen van afgelopen nacht heeft de temperatuur wat verlaagd, maar door de hoge luchtvochtigheid kon het vandaag toch wel klammig zijn. Vandaag waren de Zevenheuvelen aan de beurt, altijd een pitte etappe. Maar eerst liepen de wandelaar via Groesbeek naar Mook waar men bij de Antonius Abtkerk gezegend kon worden door pastor Theo Miedema.

De deelnemers moesten vandaag onder andere de beruchte Zevenheuvelenweg tussen Groesbeek en Berg en Dal bedwingen. De eerste serieuze kuitenbijter is vandaag de Sint Jansberg, tussen Mook en Milsbeek. De meningen zijn erover verdeeld, maar wat betreft natuurlijke omgeving is vandaag misschien wel de mooiste wandeldag. Vergezichten, glooiende wijngaarden groene heuvels en dalen, en bossen; het is er allemaal. En dan de Zevenheuvelenweg, die is zwaar, maar eigenlijk hoeven de deelnemers 'maar' vier heuvels te beklimmen, in plaats van zeven. Vanaf Berg en Dal loopt de route vervolgens door Nijmegen-Oost naar de Wedren. En, zoals elke dag moet er iemand de snelste zijn. Vandaag was Jarno Hijmans (24) uit Groesbeek al om 10:00 uur binnen, hij liep zo’n 8,5 km per uur.
Vandaag vielen er zo’n 1530 deelnemers uit, maar er werden ook 23 lopers gediskwalificeerd. Deze zijn door de organisatie uit de Vierdaagse genomen wegen vermoedelijk valsspelen, zoals afsnijden parcours of kortere afstand lopen.

Paraplu

Bas van der Mooren startte vanmorgen om 05:00, toen was het nog droog. ,,Twee uur later in Malden begon het te regenen. Eerst langzaam een buitje, maar steeds natter. In Berg en Dal begon het hard te regenen en toen ik Nijmegen binnenwandelde werd ik spontaan gehuldigd door een oude mevrouw met een bloemenkrans in de kleuren van Nijmegen; groen en oranje.’’ Ook Han Wilhelm ervaarde een geheel andere dag dan gisteren. Hij startte om 06:30 uur met een behoorlijke bui. En het was wel lekker koel. ,,Een heel mooie route via Plasmolen en Groesbeek met de Zevenheuvelenweg. De laatste 15 km in de regen gelopen. Als je bezweet bent, helpt regenkleding nauwelijks. Vervelend is als wandelaars met paraplu's gaan lopen: ze nemen meer ruimte in op het drukke parcours en je moet de punten van de baleinen voortdurend zien te ontwijken. Om 14:15 uur drijfnat gefinisht en snel naar mijn hotel gefietst om van een heel hete douche te genieten.’’ Over die paraplu’s zijn de meningen nogal verdeelt. Er liepen behoorlijk wat wandelaars met een paraplu, grote, kleine, gekleurde en zelfs halve parasols. En toch mag dit formeel niet van de organisatie. We hebben de regels er nog eens op nageslagen. Er zijn behoorlijk wat regels, maar zijn die ook bekend bij de wandelaars? Volgens Wilhelm niet. Hij kreeg wel een fraai magazine bij het inschrijven, maar zonder reglement. Het blijkt dat er verschillende regels zijn om te voorkomen dat wandelaars mogelijk gevaar lopen of elkaar hinderen. Zo is er een verbod op geluiddragers waar harde muziek uitkomt, vuurwerk, wandelwagens, huisdieren én paraplu’s!

Pittig

David de Jong en Monique van Beek zijn met hun medelopers de dag ook goed doorgekomen. De Jong: ,,Het was de dag van de heuvels. We begonnen droog met een aangename temperatuur. Om een uur of 11 begin het te regenen en is het niet meer droog geworden. Voor ons was het een pittige dag door de weersomstandigheden. Wel zijn we allemaal weer keurig op tijd binnen gekomen. Op naar een nieuwe dag.’’ ,,Het was inderdaad best pittig qua temperatuur, maar het lopen ging verder best ok,’’ vertelt Monique van Beek. Voor Ditty Jansen was het gisteren, op haar verjaardag, meer dan een leuke dag. Ze werd in Beuningen zelfs door haar tweelingzus Jeannet verrast. ,,Ik ben vanochtend om 5 uur gestart met wat pleisters om voor de tweede dag de 40 km te lopen. Er was regen voorspeld dus de poncho in de tas mee. Veel leuke, hossende mensen gezien, zo meelevend en lief. Alles was zo mooi versierd, en de oudere generatie zat ons aan te moedigen onder witte tentjes. Helaas stonden er door de regen wel minder toeschouwers. Kinderen langs de kant die een hand klap wilde, langs de kant veel snoep en chips geweldig. We hebben t laatste uur droog gehouden. De EHBO heeft m’n blaren geprikt en getapet, dus morgen er weer tegen aan,’’ vertelt Ditty aan Ermelo van NU.

Boeren

Zoals bekend wilden de boeren tijdens de intocht tijdens de Vierdaagse demonstreren. Echter, burgemeester Bruls van Nijmegen had een noodverordening uitgevaardigd waardoor de boeren Nijmegen niet in mochten. Tijdens een Kort Geding, wat vandaag plaatsvond, werd een compromis gesloten. Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) mag vrijdag demonstreren bij de intocht van de Nijmeegse Vierdaagse op de Via Gladiola, maar in afgeslankte vorm. Ze mogen met maximaal vijftig demonstranten aanwezig zijn en er mag één trekker en een koelwagen mee. FDF liet weten akkoord te zijn met deze uitspraak. Toch waren er vandaag ook enkele ludieke acties van boeren, zoals in Groesbeek waar enkele boeren en boerinnen roze eieren uitdeelden. Ook deelden andere boeren onderweg rode boerenzakdoeken uit.