Ziekte van Alzheimer kon de keeper niet stoppen

ERMELO – Woensdagmorgen 7 september overleed Piet Schrijvers aan de gevolgen van Alzheimer. De oud doelman van onder andere Ajax en het Nederlands Elftal verbleef al enige tijd in verzorgingshuis Arcade in Ermelo. In 2019 kwam er nog een biografie over de markante keeper uit.

De Beer van de Meer, De Bolle van Zwolle, De Flop van TOP, de Lek van PEC, de kolos van Oss en zelfs de Corpulente van Twente: Schrijvers had vele bijnamen. Op 20 september 2019 werd het boek De Beer van de Meer gepresenteerd in restaurant De Dorpskamer in aanwezigheid van vele prominente oud spelers en trainers waaronder oud Bondscoach Kees Rijvers die het eerste exemplaar uitreikte. In diezelfde maand werd de documentaire met dezelfde titel op FOX Sports uitgezonden. Schrijvers leed toen al aan Alzheimer, de beginfase, maar toch wist hij regelmatig veel niet meer. Wel heeft hij volop kunnen en mogen genieten van alle aandacht tijdens de presentatie van het boek. Veel oud-collega’s, familie, vrienden en kennissen kwamen hem gelukwensen. Hij genoot ervan. Zijn handtekening en stukje tekst, wat Piet in ons boek schreef is kriebelig, en haast niet leesbaar.

Bouwvakkertje

Piet Schrijvers werd op 15 december 1946 in Jutphaas geboren en groeide uit tot een van de beste Nederlandse keepers met een imposante carrière bij onder andere Ajax, FC Twente en het Nederlands Elftal. Hij speelde zo’n zevenhonderd wedstrijden waarvan 46 interlands. ,,Allemaal niet zo slecht voor een bouwvakkertje,’’ sprak hij over zijn voetbalcarrière. Op z’n zestiende speelde hij zijn eerste profwedstrijd en speelde in 1969 voor het eerst in het Nederlands Elftal. Na veel wedstrijden bij verschillende clubs stopte Schrijvers in 1985 met zijn actieve keeperscarrière en gebruikte zijn ervaring als assistent van trainer Co Adriaanse bij PEC Zwolle. Twee jaar later werd hij hoofdtrainer van FC Wageningen en later keeperstrainer bij FC Twente en FC Utrecht. Na periodes bij T.O.P Oss, AZ, FC Zwolle en PSV werd hij nog een tijdje keeper van de nationale ploeg van Saoedi Arabië en SV Dakota op Aruba. Daarna werd hij nog trainer van diverse amateurclubs. In zijn laatste actieve voetbaljaren organiseerde Schrijvers clinics en keeperskampen, schreef Yoeri van den Busken in de biografie over Schrijvers. Zo’n dertig jaar geleden verhuisden Piet en Cathy Schrijvers met hun kinderen naar Ermelo. Hij ging regelmatig naar wedstrijden van DVS’33 Ermelo en zolang het kon, ging Schrijvers naar de wedstrijden van zijn kleinzoon Kjell bij FC Horst. Want, hoewel zelf niet meer actief, bleef voetbal toch altijd een onderdeel van zijn leven. Piet Schrijvers is 75 jaar geworden.