Conservator Beer van de Meer-museum reageert

ERMELO – Het overlijden van Piet Schrijvers roept veel emoties en herinneringen op. Schrijvers was voor veel mensen een begrip, landelijk en zeker ook in Ermelo. De oud doelman van het Nederlands Elftal deelde de afgelopen jaren graag zijn visie met Ermelo van NU. Grote indruk maakte hij tijdens de boekpresentatie in 2019. Biograaf, bewonderaar en vriend Yoeri van den Busken schreef in september 2019 de biografie over de markante keeper: De Beer van de Meer.

Hij reageert op de vraag van Ermelo van NU wat en wie Piet Schrijvers voor hem was en wat deze voor hem betekende. ,,Hij was in de eerste plaats de held uit mijn jeugd, toen ik me - eind jaren zeventig - als jonge dromerige supporter achter zijn doel stond te vergapen aan zijn reflexen en enorme uitstraling. Later maakte ik hem, als sportjournalist, mee toen hij trainer was. Ik hield van zijn directheid en oprechtheid. Lekker ongecompliceerd. Nooit een dubbele agenda, een man van zijn woord. Op basis van wederzijds respect en vertrouwen bouwden we een hechte band op. Ik kon altijd bij hem terecht voor een goed verhaal over keepers, we hebben samen twee boeken gemaakt en hij schonk me enkele jaren geleden zijn hele archief. Ik ben nu dus als het ware de conservator van het Beer van de Meer-museum... Ik zal het met trots bewaken.’’

Wars van stardom

De vader van Van den Busken leed ook aan Alzheimer, dus wist hij als geen ander hoe het proces was en zou lopen. In de dementerende doelman herkende hij bovendien zijn eigen vader, die in november 2017 overleed na een geestelijke lijdensweg van jaren, schreef hij in het boek over Piet. ,,Doordat mijn vader dezelfde weg heeft afgelegd door de ziekte van Alzheimer herkende ik de laatste jaren telkens de fase waarin hij zat. Ik heb er veel met zijn zoon Patrick over gesproken. Op gezette tijden kwam ik nog langs en ik zag Piet wegglijden. Ik vind het moeilijk te verteren dat zo'n reus van een vent, een grote persoonlijkheid die wars was van stardom, op zo'n manier moest eindigen. Zo'n legende gun je een zorgeloze oude dag, met elke dag koffie en een krantje in De Dorpskamer. In die setting had ik nog jaren willen aanschuiven. Maar nu verdween hij in de mist... Gelukkig heb ik talloze dierbare herinneringen om te koesteren. De boekpresentatie in 2019 was zo'n moment. Nog een laatste keer op het podium, tussen zijn belangrijkste voetbalvrienden en de 93-jarige oud-bondscoach Kees Rijvers. Ik keek vanuit de zaal geroerd toe en zag dat het goed was.´´ ‘Deze beer vergeet je niet meer!’ schreef Van den Busken in ons door hem en Schrijvers gesigneerde boek. Het boek had al een ereplaats in onze boekenkast, maar het staat nu iets verder vooraan.