'We fiksen het vanwege de magie van het CoronelDakar Team'

ERMELO – Maandagavond 16 januari kwam Ermeloër Bram van Winkoop weer terug in Ermelo na een enorm avontuur in de woestijn van Saudie Arabië. Als truckchauffeur reed hij voor het CoronelDakar Team en maakte een aantal heftige weken mee.

Bram van Winkoop: ,,Ik ben enorm blij dat we de finish hebben behaald. Eigenlijk was het voor mij een Dakar zoals ik hem nog nooit had meegemaakt. Ik durf wel te zeggen dat dit de mooiste, maar ook zwaarste Dakar voor mij tot nu toe is geweest. Het begon natuurlijk met onze tweede auto die bij de eerste etappe al afbrandde. Gelukkig konden we ons als team hierna vrij snel herpakken. Er hierdoor natuurlijk wel een andere rolverdeling want de mensen die mee waren voor de tweede auto hadden ineens niets meer om handen. Gelukkig konden en wilden zij ook blijven tot het einde. Achteraf was dat maar goed ook, want in stage 7 crashten Tim en Tom, waarna er van de auto weinig overbleef.’’ Velen dachten dat dit dan ook het einde voor Team Coronel in de DakarRally 2023 was, maar er werd met man en macht gewerkt, zodat de broers Tim en Tom Coronel al snel hun tocht konden vervolgen. ,,Ik heb heel even gedacht dat dat het einde zou betekenen, maar toen de auto binnen kwam in het servicepark langs de assistentieroute hebben we als team alles uit de kast getrokken om de auto weer rollend te krijgen en dat lukte ook,’’ vertelt Van Winkoop. ,,Dat gaf zo’n enorm goed gevoel, dat is bijna met geen pen te beschrijven. Na dit servicepark moesten de mannen door naar een marathonbivak waar wij niet mochten komen en ook niets voor ze konden doen. De dag erna hebben ze stage 8 uit kunnen rijden met wat problemen waarna we de auto tijdens de rustdag echt goed op konden knappen, tijdens deze rustdag is zelfs het motorblok nog gewisseld, deze had enorme schade opgelopen door de crash. Eigenlijk is er een compleet nieuwe auto neergezet in 1 dag tijd. Er werd door andere teams met verbazing naar ons gekeken, wat wij daar gelflikt hebben is echt niet normaal, maar wel iets om mega trots op te zijn.’’

Normale leven

Na de rustdag hebben de gebroeders redelijk probleemloos de rally uit kunnen rijden en hebben ze toch nog kunnen laten zien wat ze waard zijn. Van Winkoop: ,,We hebben als team onderling ondanks de tegenslagen en ook wel een klein beetje de vermoeidheid (want die treed echt wel in door alle hectiek) de sfeer er goed in weten te houden. We hebben enorm veel plezier met elkaar gehad en ik denk ook eerlijk gezegd dat dat een klein beetje de magie is van het Coronel Dakar Team, je helpt elkaar er echt doorheen.’’ Niet alleen de rallywagens van het team hadden pech, ook de truck van Van Winkoop kreeg het zwaar te verduren. ,, Zelf heb ik in het bivak in het Empty Quarter enorm vast gestaan met de servicetruck. Ik dacht heel even dat ik daar niet meer uit zou komen, maar uiteindelijk is het na een uur ploeteren en met behulp van een bulldozer gelukt om mij eruit te krijgen. Het zand was enorm mul daar en gelukkig was ik ook niet de enige die vast stond. Ik heb ooit 1 keer eerder vastgestaan tijdens mijn eerste Dakar Rally, dat was op een hele onhandige plek, namelijk bij de start, waar ik op dat moment helemaal niet had mogen zijn. Ik word nog heel vaak aan dat moment toen herinnerd door iedereen, deze gaat er denk ik bij komen in datzelfde rijtje.’’ Hoewel de chauffeur een paar zeer vermoeiende weken in de Rally achter de rug heeft, ging hij de volgende dag weer gewoon aan het werk. ,,Zo snel mogelijk weer in het normale leven,’’ zegt hij nuchter.