Eerste Dassentrailrun smaakt naar meer

ERMELO - Het oude voetbalveld van Veldwijk, zoals vele Ermeloërs dat nog kennen, was zaterdag omgebouwd tot een heus traildorp. Ruim 400 deelnemers kregen een zeer afwisselend parcours voorgeschoteld van drie kilometer lang, maar het weerhield 17 lopers niet om zelfs dertig kilometer af te leggen.

Jan Bos van Interactie Ermelo glundert wanneer 125 kinderen met ouders worden weggeschoten. Dit is waarvoor er zo hard gewerkt is. Bos en organisator Gerard Peek vonden elkaar een jaar geleden. De in de atletiek gepokt en gemazelde Peek was door oud-wethouder Klappe getipt om naast de Veluwe trailrun vanaf de Paalberg, dichter bij huis ook iets te doen voor de jeugd. De Dassentrail was geboren in het brein van Peek. „Ik woon op het kasteel achter in Horst. Ik wist dat er veel dassenburchten in ons gebied zitten en ik kende dit stukje bos ook. Met het idee om met jeugd een korte ronde te rennen, werd deze trailrun geboren en legde ik toen al, begin 2022, de naam Dassentrail vast. Dat dit in het najaar zo’n gedoe gaf, kon ik toen niet bevroeden. Toen kwam het gemeentebestuur met het plan om op het oude voetbalveldje asielzoekers op te vangen. En dat leidde tot veel protest onder meer omdat er sprake zou zijn van dassen.”

Jeugd geniet

Door alle vertragingen op gemeentelijk niveau kon de Dassentrail toch van start. En Bos had de jeugd met zijn team erop voorbereid. „We hebben op alle scholen clinics gegeven en veel aandacht besteed aan gezond eten en bewegen. Dit veld hier is echt top. Het ligt lekker weggestopt tussen de bomen en het parcours is midden door de natuur. Wel hebben we het iets aan moeten passen, ook door de dassen maar in overleg met alle instanties is het helemaal goed gekomen en verstoren we niets.” De 125 deelnemende kinderen komen inmiddels met rode wangen over de finish. Menigeen heeft een vader of moeder die mee rent.

Net geen dertig kilometer

De dertig kilometer wordt weggeschoten door Nero de Boer. Tien rondjes van drie kilometer met onderweg ook nog een flinke omgevallen boom waar overheen gesprongen of geklommen moet worden. Peek kwam hem pas vroeg in de ochtend tegen. „Ze zijn hier druk met het bos bezig. Deze hebben ze blijkbaar niet voor het weekend kunnen verwijderen maar ach, het is een trail dus niemand die daarom maalt.” Na een uur en vijfenveertig minuten komt Niek Dekker uit Woerden over de finish maar hij raast door. Na vierhonderd meter keert hij om en komt voor de tweede keer over de finish. „Het was elke ronde net iets korter dan drie kilometer dus ik kwam 750 meter tekort. En ja, je wilt wel dertig op de teller hebben. Hardlopers zijn dan aardig autistisch, haha. Maar het rondje was mooi. Ik heb genoten. Petje af voor al die vrijwilligers want die hadden het best koud volgens mij.”

Oud-Ermeloër

Bij de vijftien kilometer komt Ernst van Beekhuizen net na een uur over de meet. Tegenwoordig woont hij in Castricum, maar vond het super leuk om weer in zijn geboorteplaats te lopen. „Ik bereid me voor op de marathon van Rotterdam. Al met al heb ik met het inlopen en uitlopen ook dertig kilometer op de teller staan en dit was gewoon leuk. Ze hebben flink hun best gedaan. In juni loop ik hier ook weer mee met de halve marathon van Ermelo.”
Na afloop is iedereen het erover eens dat het evenement goed in elkaar stak. Peek werd bedolven onder de complimenten en was zelf over één ding verbaasd. „Vanmorgen vertelde mijn kleinzoon in Utrecht dat hij moest voetballen. Toen was ik even in de war. Ik dacht juist dat door de schoolvakantie er niet gesport zou worden bij de clubs. Nu dat wel het geval is, scheelt dat ons natuurlijk veel kinderen. Misschien moeten we volgend jaar wel op de eerste zaterdag van de schoolvakantie. Maar ach, we gaan het zien. Misschien kan het volgend jaar hier wel helemaal niet, maar gezien het enthousiasme hoop ik natuurlijk van wel.”