Puntverlies na matig potje voetbal

ERMELO - Vooraf kon men wellicht niet zoveel verwachten van het weinig spectaculaire maar zeer effectieve IJsselmeervogels en het verdedigend ingestelde DVS’33 Ermelo. Ondanks een onverwachtste voorsprong van de thuisploeg werd het een weinig verheffende 1-2 overwinning voor de koploper uit Spakenburg.

Er zat wel logica in de opstelling van de vertrekkende DVS’33-trainer Patrick Loenen. Elke trainer valt terug op de basis, de verdediging, als de wind tegen staat. Zelfs als je AJAX heet. Na twee succesvolle overwinningen begonnen de Geelzwarten ook thuis met vijf verdedigers en twee verdedigende middenvelders er voor. Het leek al binnen tien minuten mis te gaan. Nicky van Hilten (waar blijft zijn vorm?) leverde de bal tot twee keer toe knullig in en de koploper IJsselmeervogels had al twee keer moeten scoren. Dean Bredewolt wist met een reflex echter de vroege achterstand te voorkomen. DVS’33 kwam iets beter in het ritme, maar echt gevaarlijk werd het niet. Alleen Benjamin Roemeon kon de Roodwitten met wat speldenprikken tot actie dwingen. Vanuit het middenveld kon de twee-mans voorhoede niet echt geholpen worden waarbij Lars Huber al dwarrelend zijn best deed, maar simpelweg body tekort kwam om IJsselmeervogels echt pijn te doen.

Hoe scoren?

Net op het moment dat je dacht: ‘hoe gaan we vandaag ooit een doelpunt maken?’, goochelde Roemeon zich door de verdediging, kaatste op Olijve die direct Stef Nijland vrij voor de goal zette en dat betekende 1-0. IJsselmeervogels was even van slag en DVS’33 had het initiatief. Sterker nog, een minuut na de openingstreffer had Huber de 2-0 op de schoen, maar ex- DVS-er Basil Camara redde met zijn maat 47 op het nippertje. IJsselmeervogels kreeg vlak voor rust de 1-1 op een presenteerblaadje van keeper Dean Bredewolt. Daar waar heel de Sportlaan zag dat een kopbal van zeker dertig meter zou gaan stuiteren, dacht Bredewolt daar anders over. De bal sprong over de ontgoochelde DVS-goalie heen en Robin Eindhoven pakte het cadeautje uit.

Game over

Binnen tien minuten na rust gooide IJsselmeervogels de wedstrijd op slot. Nadat Nijland nog een vrije trap rakelings naast had geschoten, legde de koploper de perfecte aanval op de mat. Marouan Afatar kapte zijn directe tegenstanders uit, legde de bal bij de tweede paal waar Knuimen de bal teruglegde op het hoofd van Eindhoven, 1-2. DVS’33 had te weinig voorin dat IJsselmeervogels kon verontrusten. Al het gevaar moest van Roemeon komen. Kruisheer speelde een onzichtbare wedstrijd, zeker in aanvallend opzicht. Nicky Hilten had zijn middag niet en dwong met zijn aanvallende aspiraties Sem de Wit uit zijn comfort zone te komen door op rechts steeds geconfronteerd te worden met de behendige Afatar.

Aanval

Pas in de laatste tien minuten gingen de Geelzwarten puur op de aanval spelen. Invaller Lars Wetering kreeg twee kansen en zeker toen De Wit op het middenveld ging voetballen, kwam er wat druk. Echter, te weinig om IJsselmeervogels zenuwachtig te maken. Zij speelden de wedstrijd professioneel uit. De grote vraag nu is, blijft DVS’33 vanuit de sterk verdedigende stellingen voetballen, of gaan ze meer aanvallers de kans geven en zelfvertrouwen op te doen. Een lastig dilemma voor trainer Loenen en zijn assistenten.