Echte dernykoers door buitengebied

ERMELO – Woensdagavond 6 juli vindt de tweede wielerronde Horst & Telgt plaats. De wielerronde wordt weer gehouden in Horst met rondjes van zo’n 1500 meter. Het beloofd weer een groots spektakel te worden met een echte dernykoers.

De organisatie heeft nu meer tijd dan vorig jaar. Toen pakten Jan Hamstra, Cor Remmers en Marco Schriever de koers op nadat werd besloten dat het na 42 jaar niet meer in het dorp gehouden kon worden. En het werd een groot succes. ,,Uiteraard hielp het fantastische weer ook mee, maar iedereen was laaiend enthousiast en het was razend druk. Dus moesten we het dit jaar ook maar weer doen,’’ lacht Hamstra. De organisatie werd uitgebreid met Bert Vliek, Werner Witting en Henri Hop (‘Plaat’). Hamstra: ,,Ik heb nog niet naar het weer gekeken, maar ik weet zeker dat het niet zo mooi wordt als vorig jaar. Hoeft ook niet zo heet te zijn, hoor. Als het maar droog is, ben ik tevreden.’’

Derny

Nieuw dit jaar zijn de derny’s. Speciale brommertjes die als gangmaker rijden op de wielerbanen en waarachter de renners rijden. De derny helpt de renner op weg en houdt hem uit de wind waardoor de renner meer snelheid krijgt. ,,Een idee van Jan,’’ legt Vliek uit. ,,Leuk om iets nieuws te bieden en is nog nooit tijdens een wielerronde in Ermelo gedaan. Hij heeft tien derny’s kunnen regelen en er rijden dan plaatselijke renners achter de motor.’’ Dernyrijden is een specialisme dus niet zo maar voor iedere wielrenner even te doen. Vliek: ,,Je moet eigenlijk op elkaar ingespeeld zijn om te voorkomen dat de dernyrijder en vandoor gaat zonder dat je hem bij kan houden.’’ lacht Vliek. ,,En ja, ik ga het ook proberen. Evenals Henri Hop en Wouter Pieper: de plaatselijke helden, zeg maar. Nee, ik heb dit nooit eerder gedaan, maar we zien wel.’’ De dernykoers is gesponsord door LP Petersen Handelsonderneming.

Terras

Vorig jaar kwamen er nogal wat klachten dat men te lang moest wachten bij de biertap. ,,Dat hebben we vorig jaar beloofd op te zullen pakken, en dat hebben we natuurlijk gedaan,’’ aldus Hamstra. ,,Henk Lubbersen van De Vos gaat voor de vrije verkoop de drank verzorgen samen met Ons Huis. Er is een terras voor Ons Huis.’’ Daarnaast is er een grote VIP-tent voor de sponsoren en relaties, met catering door Van de Berg ism Van de Mheen Foodservice. ,,Die tent is 160 m2 en eigenlijk nu al te klein,’’ zegt Hamstra. ,,Er zijn nu al ruim 250 genodigden. We hebben zo’n 60 sponsoren en iedereen is enthousiast en wil er bij zijn.’’
De wedstrijden beginnen om 18.30 uur met de Grote Prijs Pieper kampioenschap. Iedereen vanaf 16 jaar kan deelnemen, mits niet in bezit van een licentie. Aanmelden voor de wedstrijd kan vanaf 17.30 uur. De Dernykoers start omstreeks 19.15 uur en de Eliten/beloften starten om20.15 uur. De start en finish is weer bij buurthuis Ons Huis aan de Zeeweg. ,,Wijnand Pieper, al twintig jaar sponsor van de wielerronde mag de eerste koers wegschieten. Ook Patrick Petersen, de sponsor van de Dernykoers, mag zijn eigen fietsen wegschieten. Voor de elitekoers moet ik nog even bekijken, wie ik dat laat doen,’’ aldus Hamstra.

Speaker

Uiteraard wordt er bij de wielerronde weer een rondemiss ingevlogen. Dit jaar is de 19-jarige Emely van Nieuwaal de rondemiss. Zij is eveneens Miss Zomernest en mag de winnaars met een aantal kussen verblijden. Dit jaar geen Miss Koe. ,,Die was niet beschikbaar, dus helaas.’’ lacht Hamstra. ,,Henk Vis zal dit jaar weer de speaker zijn, en zal worden geassisteerd door Aleid Klompmaker.’’ Uiteraard hebben wij wel op de site van de KNMI gekeken en....? Het wordt tussen de 18-21 graden C en er is een kleine kans op max.0,2 mm regen. Prima koersweer!