Genieten van dernykoers tussen de weilanden

ERMELO – Gisteravond werd onder ideale omstandigheden in buurtschap Horst de tweede wielerronde Horst&Telgt gereden. Veel renners, veel spektakel en heel veel publiek.

,,Een geweldige avond,’’ zo vatte organisator Jan Hamstra de wielerronde Horst&Telgt samen. ,,Kijk maar om je heen.’’ En zo was het ook. Heel veel publiek, veel gezelligheid, lekker weer en een spectaculair programma-onderdeel: de dernyrace. Het merendeel van het publiek concetreerde zich om en nabij het buurthuis Ons Huis. Maar ook verder langs het 1500 meter lange parcours stond voldoende publiek om de renners aan te moedigen. Verschillende lokale helden reden zich weer in de kijker, waaronder mede-organisator Bert Vliek. Voorgaande jaren een fanatiek deelnemer, maar nog nooit eerder reed hij achter een derny. ,,Je moet het eens geprobeerd hebben,’’ zei hij lachend voor aanvang van de koers. ,,We zien wel hoe het gaat. Ik heb net kennis gemaakt met mijn gangmaker en daarnaast hebben we wat uitleg gekregen over het rijden achter een derny. We gaan gewoon, verliezen kan sowieso niet.’’ Dat hij toch wel kan fietsen bewees hij in ‘zijn achtertuin’ waar hij met zijn gangmaker Ely Bagerman als derde over de finish reed. Winnaar bij de derny’s werd Nunspeter Arjan Hofman met zijn gangmaker Jerry Arentsen. David van Eerd uit Breda reed achter Gerrit Möhlman naar een tweede plek.

Eerste wedstrijd

Bij het kampioenschap van Ermelo schoot hoofdsponsor Wijnand Pieper de 38 overwegend Ermelose renners weg. Iedereen die enige fietservaring had en in het bezit was van een fiets en helm, mocht aan deze wedstrijd meerijden. André Luijk uit Nijkerk was na dertig minuten koersen de snelste, gevolgd door Ermeloër Daniël Valstar en Bart Schoon uit Wageningen. Valstar won tweemaal eerder het kampioenschap van Ermelo. ,,Ik heb iets te vroeg aangezet in de bocht, en het lukte dus niet. Ach, je probeert wat,’’ zo relativeerde de 43-jarige renner zijn tweede plek. Luijk was blij, hij had nog nooit een echte wedstrijd gereden. ,,Dit is mijn eerste wedstrijd, eigenlijk,’’ lachte de 20-jarige renner. Bij de elite/beloften schoot de 16-jarige Zoë Vierhouten, telg uit het fietsende Vierhoutengeslacht, de 80 amateurrenners weg voor de 80 kilometer door Ermelo’s buitengebied. Winnaar werd Wouter de Groot uit Delft, gevolgd door Jeroen Breewil uit Wilnis en Ivo Stronks uit Utrecht.

*Zie ook het item in PauwNieuws 5 dat aanstaande vrijdagavond  zal verschijnen