Ruim zeshonderd atleten genieten in Ermelo

ERMELO - Fransua Woldemarian uit Almere en de Harderwijkse Irma Heeren wonnen de zevende editie van de Nero Halve Marathon van Ermelo. De atleet uit Almere won ook vorig jaar in Ermelo. De twee winnaars wonnen beiden in maart ook de Halve van Harderwijk.

Het was een en al gezelligheid op en rondom het Molaarsplein waar veel publiek de ruim zeshonderd atleten aanmoedigden. Er waren door de organisatie, die dit jaar haar vuurdoop had, vijf afstanden uitgezet: de Kidsrun van 1,1 km, de vijf en tien kilometer en de halve marathon (21 km). De starter bij dit grootse Ermelose evenement was Ermelo’s eerste burger, André Baars.Als eerste schoot hij de dertig kinderen weg voor de Stukadoor Van de Kamp Kidsrun. Deze jonge atleten liepen een ronde van 1,1 kilometer. Winnaar bij de jongens werd Justin Hamstra in 5.13 en Lynn Poelman won bij de meisjes in een tijd van 5.39. De organisatie had dit jaar besloten om de Halve Marathon, de tien en vijf kilometer direct achter elkaar te laten starten. Een gewaagde beslissing die echter heel goed uitpakte.

Grens

Bij de Nero Halve Marathon liep de Nederlandse Ethiopiër Woldemarian drie seconden sneller dan de nummer twee: Frank Eikenaar uit Zwolle. Winnares bij de dames, Heeren liep op dezelfde afstand, ogenschijnlijk vrij eenvoudig naar de winst, ze finishte 35 seconden voor Elsemieke de Vos uit Ede. Snelste Ermeloërs bij de Nero Halve Marathon Ermelo waren Kirsten Hogebrug en Jeroen Vink. Zij ontvingen uit handen van Dick van Leeuwen een kadobon van Intersport Ermelo. Bij de Onderweegs&De Groot tien kilometer won Jeroen Kramer uit Zaandam in 33.22, de snelste Ermeloër was Nick van Nieuwenhuizen die als derde op de afstand eindigde. Bij de dames won Eline Langeveld. Lijkbleek liep Langeveld over de finish en stond te wankelen en uit te hijgen in de hekken. ,,Ik was totaal mijn oriëntatievermogen kwijt,’’ aldus de atleet. ,,Ik moest het laatste stuk flink aanzetten om Nanda Clarisse voor te blijven en de wedstrijd te winnen. Daarbij ging ik wel over mijn grens.’’ De blonde atlete liep de afstand in 41.00. Snelste Ermelose op deze afstand, en daardoor evenals Kramer de winnaar van de Intersport waardebon, was Susanne van Leeuwen in 41.50.

Evenementenkalender

De afstand met de meeste deelnemers was de A1-signs vijf kilometer. Sponsor Jan Carel Schepenaar had een groot aantal mensen ingevlogen om zijn bedrijf te laten vertegenwoordigen. Winnaar van deze afstand werd Menno Wilhelm uit Arnhem in 16.40 en Ermelose Margriet van de Kamp in 21.17. De laatste won de Intersport Ermelo kadobon, die, als snelste Ermeloër ook ging naar de als derde gefinishte Gerco van den Brink. Bij de Rabobank Randmeren Businessrun won het team van Nero Barbershop voor De Molenaer en Stukadoor van de Kamp. Iedere deelnemer, groot of klein ontving een medaille, die evenals de bekers, beschikbaar waren gesteld door Bouwbedrijf Kamphorst. Mede dankzij vele tientallen vrijwilligers, de sponsoren, speaker Ronald Nijland en de enthousiaste atleten, werd de zevende Halve Marathon Ermelo een evenement die niet meer weg te denken is uit de evenementenkalender van Ermelo. Voorzitter BasJan Stoute genoot volop van ‘zijn’ eerste Halve Marathon Ermelo. Ook al moest hij zich regelmatig inhouden, immers Stoute loopt honderd keer liever zelf. ,,Ik heb echter de knop omgezet en gezegd dat ik alle deelnemers, van begin tot eind, persoonlijk binnenhaal. En ik blijf staan tot de laatste binnen is.’’ En dat deed de sympathieke Ermeloër dan ook. Met een respectvol applaus haalde hij Marianne Barree uit Amersfoort binnen toen zij als laatste deelnemer de eindstreep passeerde

Family Fun

Ook het gezin Stokkentre was enthousiast over hun eerste wedstrijd in Ermelo. Twee dochters, Yasmijn en Chantal lieten de vijf kilometer in dezelfde tijd: 31.20. Dochter Myrthe en moeder Ingrid liepen de tien kilometer. ,,Wat een kanjers zijn het,’’ vertelt vader Erik Stokkentre trots. Hij zelf had graag wat sneller gelopen, maar is evengoed tevreden. ,,Ik ben op zich tevreden over hoe het ging, maar het was toch wel zwaa, hoor.’’ Blijft het gezin nu doorlopen? Stokkentre: ,,Er zijn inderdaad enkelen van het trainingsgroepje die volgende week al weer bij elkaar komen en aangegeven hebben door te willen gaan met lopen. Als het aan mij ligt, doe ik ook weer mee, maar moet nog even kijken of ik er de tijd voor heb. Maar, lopen blijf ik zeker doen.’’ Ook speaker Nijland was enthousiast over het evenement. Hij heeft al veel loopevenementen gezien, maar was erg tevreden. Hij reageerde vandaag nog: ,,The day after, even afkicken van een mooi evenement in Ermelo. Jullie kunnen terugzien op een hele mooie dag met prachtige prestaties op alle afstanden. Ik heb het goed naar de zin gehad en volgens mij hebben we een goede sfeer gemaakt. En wat mij betreft: op naar de duizend deelnemers...'' Op de site van de Halve marathon Ermelo (www.halvemarathonermelo.nl) staan niet alleen de uitslagen, maar ook videofilmpjes van de finish van iedere deelnemer.