Marco Schriever neemt afscheid na 25 jaar organisatie

ERMELO – Gisteravond werd voor de 45e keer de Wielerronde Ermelo verreden en al voor de derde keer onder de naam Wielerronde Horst&Telgt. Winnaar bij de Elite werd Robin Wennekes uit Dodewaard.

Om 19.00 uur ging de spectaculaire dernyrace van start na het startschot van Henk Bakker. De race had een andere opzet dan vorig jaar. Er werd nu in twee groepen van tien (lokale) renners gereden, waarbij de eerste vijf van elke groep doorging naar de finale. De finale van deze Vierhouten Palletindustrie Dernyspektakel werd gewonnen door Hans Mollema met als gangmaker Gerard Mohlman. Mollema, de neef van Tour de Francerenner Bauke Mollema, vertelde de goede wielerbenen niet van zijn neef te hebben geërfd, maar van zijn opa. Tweede werd Daniël Valstar met gangmaker Bert Krol. Valstar is tweevoudig winnaar van de Wielerronde Ermelo en rijdt dit jaar voor het eerst achter een derny. Johan Bakker achter Ely Baggerman eindigde als derde. Opvallend was dat er dit jaar maar één dame het aandurfde achter de derny te rijden: Maika van Olffen uit Ermelo.

Jan Hamstra

Opvallende afwezig vandaag was organisator Jan Hamstra. Hamstra kwam vorige week terug uit Congo en werd vandaag acuut opgenomen in St. Jansdal: malaria! ,,Een grote klap,’’ aldus mede-organisator Marco Schriever. ,,Ik had graag gehad dat Jan er vanavond bij zou zijn. We hebben immers zo’n vijfentwintig jaar deze wielerronde georganiseerd. En net nu ik vandaag er voor het laatst bij ben, is hij er niet bij. Jammer.’’ Schriever werd ‘en public’ gehuldigd waarbij zijn inzet en het vele werk wat hij voor de wielerronde Ermelo werd geroemd. Schriever wenste de drie andere organisatoren: Henrie Hop, Bert Vliek en Werner Witting veel succes. Nieuw dit jaar was de aanwezigheid van vier MAS-stagiaires van Chr. College Groevenbeek. De vier meiden waren als gastvrouwen aanwezig in de VIP-tent en liepen de benen onder hun lijf om al het glaswerk en borden van de barbecue op te ruimen. Bij de Elite/Beloften ging een groep van zeventig wielrenners van start, waarvan zo’n twintig Belofterenners. De organisatie had bedacht het startschot te laten gebeuren met carbid. Echter, de bal belandde op de baan waar net de renners van start gingen. Hilariteit alom, maar de speaker maande de renners toch maar extra tot voorzichtigheid. Winnaar werd Robin Wennekes (25) uit Dodewaard. Wennekes werd dit jaar ook al tweede in de Ronde van Lexmond en werd vorig jaar nog Nederlands kampioen op de weg bij elite-zonder-contract. Daarnaast won hij in 2016 nog drie koersen. Tweede werd Mitchell Huenders (28) uit Maarn die vierde werd in de Parel van de Veluwe. Nummer drie werd Arjan Hofman (25) uit Nunspeet. Robert Berk bleef leider in het Veluwe Klassement met slecht 1 tiende punt voorsprong.