Getraind of ongetraind: het wordt weer leuk

ERMELO – Morgen is dan eindelijk de startdag van de 101e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. De wandelaars zijn er klaar voor en liggen ongetwijfeld vroeg in bed om morgen vroeg te kunnen starten.

Er kwamen dit jaar op de eerste dag van de Vierdaagse Feesten meer bezoekers dan ooit. Daar zullen ongetwijfeld weinig wandelaars bij zijn, die moeten immers morgen vroeg op. Bijzonder is dat de organisatie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen (zo heet het officieel) besloten heeft dit jaar de eerste dag in omgekeerde richting te laten lopen. De hoofdreden van het omdraaien van de ‘Dag van Elst’ is het veiligheidsaspect voor de wandelaars en dan vooral voor de eventuele hulpverlening bij gezondheidsproblemen en calamiteiten. Door de veranderingen door de bouw van de Waalsprong en de aanleg van het eiland Veur Lent, is de infrastructuur in deze omgeving flink veranderd. Het heeft overigens als voordeel dat vooral op het laatste deel van de route, het lopen over de Oosterhoutsedijk nu in tegengestelde richting zal plaatsvinden. Dus in feite is het voor de wandelaars minder zwaar. Dat beaamt Han Wilhelm (59): ,,Ik ben benieuwd naar de eerste dag; de route wordt in een omgekeerde volgorde gelopen, waardoor de 'lange, saaie' dijk van Oosterhout naar Lent nu aan het begin van het parcours zit en de Waal links i.p.v. rechts :-).’’ Wilhelm loopt dit jaar zijn dertigste Vierdaagse. De eerste Vierdaagse liep hij in 1971 in Apeldoorn en heeft in al die jaren al zoveel gelopen dat hij niet meer traint. ,,Ik heb alleen op 17 juni in Putten de Duchenne Wandeltocht van 40 km gelopen om te testen of mijn loopschoenen nog in orde waren,’’ lacht hij. Als enthousiast wandelaar is hij lid van de Rotterdamse Wandelsportvereniging (RWV), de oudste wandelsportvereniging van Nederland. Deze club is opgericht in 1928, maar zolang is Wilhelm nog geen lid. Marian van Soolingen genoot al weer van haar aanwezigheid in Nijmegen, zelfs voordat ze ook nog maar één officiële pas heeft gelopen. ,,Wat een heerlijke dag, zo veel bekenden gezien en gekletst met onbekenden.’’ Dat enthousiasme kennen we nog van voorgaande jaren. Leuk, we gaan haar zeker volgen.

Blaren

Burgemeester André Baars, met toch al zo’n zevenentwintig Vierdaagsen achter de rug, zit op de stoel. Na zijn val en operatie op dinsdag 13 juni zit een gewone wandeling er voor hem nog niet in. Laat staan een Vierdaagse. Baars: ,,Dit jaar na 27 keer geen 4daagse van Nijmegen. Gelukkig staat Omroep Gelderland aan om de sfeer in huis te halen.’’ En uiteraard volgt hij de belevenissen van de Ermeloërs via Ermelo van NU. En weer heeft Gert-Kees Larooij (27) niet getraind voor de Vierdaagse. ,,Ik ga maar op ervaring lopen,’’ vertelt hij vanuit Nijmegen. ,,Ik doe wel veel aan hardlopen dus hoop dat het dat wat makkelijker maakt.’’ Het is dit jaar zijn vierde Nijmegen en hij loopt met zijn vriend Gerben van de Ridder (eerste maal deelnemer) de vijftig kilometer. Larooij ziet het meeste op tegen de saaie stukken die er soms zijn. ,,De lussen die we moeten lopen zijn af en toe erg saai. Haha. Maar alle gezelligheid langs het parcours maakt een hoop goed.’’ Voor Dingo Kist is het ook zijn vierde wandeltocht in Nijmegen. ,,Ik heb in 2005, 2007 en 2009 ook deelgenomen. In 2011 en 2012 heb ik als verzorger meegelopen met mijn zoon Matthijs. Mijn voorbereiding dit jaar is niet optimaal. Vorige week ben ik aan het experimenteren geweest met andere schoenen. Dat was overigens geen succes want ik heb direct twee blaren opgelopen. We zien wel wat het wordt het is in ieder geval een fantastisch evenement.’’ Willem Ruis (29e keer) en zijn vrouw Nel Eisberg (27e keer)lopen ook mee. Evenals hun dochter Irene, die voor de 14e keer meeloopt. zij lopen de Vierdaagse in het kader van de International Walking Association (IML). de Nijmeegse Vierdaagse maakt daar deel van uit. ,,In het kader van IML hebben wij vorig jaar Nijmegen, Korea, Japan en Indonesië gelopen. Dit jaar hebben wij al Blankenberge, Diekirch, Viborg en Castlebar gewandeld. Nu dus weer Nijmegen en in oktober Barcelona.'' meldt Ruis. Over ervaren lopers gesproken! De organisatie is voorbereidt op de verwachte hitte op woensdag. Er worden temperaturen verwacht van boven de dertig graden. ,,De draaiboeken liggen klaar,’’ aldus de organisatie.