Ermelo van NU volgt lopers op de voet

ERMELO – Na de succesvolle honderdste editie van de Nijmeegse Vierdaagse, staat de organisatie aan de vooravond voor weer een nieuwe editie. De 101e wandeltocht vindt plaats van 18 tot en met 21 juli. Afgelopen jaren volgde Ermelo van NU enkele sportieve Ermeloërs in deze ‘tocht der tochten’. Uiteraard doen we dat dit jaar weer.

Zondag en maandag moeten de wandelaars de startbewijzen afhalen bij De Wedren of het naastgelegen park in Nijmegen. En dan begint het voor de meesten pas echt. Voor de 101e Vierdaagse hebben er zich ruim vijftigduizend mensen ingeschreven. Het is dit jaar het vijfde jaar op rij dat er meer dan vijftigduizend mensen zich hebben inschreven. Er was jarenlang een limiet van 46.000 wandelaars, echter na de jubileumtocht van vorig jaar werd de limiet verhoogd naar 47.000 wandelaars. Daarom werden er nu ‘maar’ ruim drieduizend aanmelders uitgeloot. Onder de wandelaar zullen ook weer verschillende Ermeloërs zijn; beginnelingen, ervaren lopers en zeer ervaren lopers. Ermelo van NU gaat ze de komende dagen volgen.

Marian van Soolingen loopt voor de 22e keer de Nijmeegse  Vierdaagse. Woensdag was ze nog in Nijmegen bij Guns n Roses in het Goffertpark en vandaag reisde ze alweer af naar de KeizerKarelstad. Ook Ina Vliek (39) is weer van de partij, ze liep in 2015 met haar zoon Melvin de Vierdaagse. Dit jaar loopt ze met haar jongste zoon Sven (12) 30 kilometer. Andere zoon Melvin Vliek (nu 14) loopt ook mee, maar ‘doet’ samen met zijn tante de 40 kilometer. ,,We zijn al vanaf februari aan het trainen, elk weekend lopen we,’’ vertelt Ina Vliek. ,,En dat bouwden we langzaam uit door elke maand vijf kilometer verder te lopen.’’ Elbert Epe loopt met een aantal andere Ermeloërs (zie foto) en verblijven op camping De Grote Kat. Epe loopt voor de twaalfde keer de 50 kilometer. Luitenant-kolonel bd Bas van der Mooren (60) liep vorig jaar de jubileumeditie. Hij kreeg de smaak weer te pakken en loopt ook dit jaar mee.

Sponsoring

Han Wilhelm sloeg vorig jaar een keertje over, maar is er dit jaar weer gewoon bij. Dat geldt ook voor Gert-Kees Larooy, hij liep ongetraind in 2015 de Vierdaagse uit, maar liep vorig jaar niet. Dit jaar loopt hij samen met een vriend, Ermeloër Gerben van de Ridder. En we hopen ook te horen hoe het Dingo Kist tijdens deze Vierdaagse vergaat. Dit jaar loopt er ook een team van jonge Ermelose wandelaars mee om geld binnen te halen voor Molen De Koe. Niels Botterblom, één van de lopers: ,,We zochten een mooi doel in de buurt. We komen als groep vrienden regelmatig in De Hazeburg waar ze het Molenbier voor Molen De Koe brouwen. Toen werd de link snel gelegd en de Molenstichting is blij met de actie.’’ Petra Nieuwenhuizen loopt eveneens voor een goed doel. Zij hoopt met haar deelname aan deze Vierdaagse geld binnen te halen voor de hersenstichting.

Cijfers

Vorig jaar liepen 40.092 wandelaars de jubileumeditie van de Nijmeegse Vierdaagse uit. Er lopen dit jaar 5.200 militairen aan de wandelmars mee. Er zijn onder de wandelaars zesenzestig nationaliteiten te vinden, bij de militairen zijn 25 nationaliteiten aanwezig. Het totaal aantal nationaliteiten is 67 en dat komt omdat er bij de militairen wandelaars deelnemen uit Liechtenstein, een land die geen burgerwandelaar levert. Dit jaar doen er negentien deelnemers mee in een rolstoel. Dit jaar mogen voor het eerst in de geschiedenis van de Vierdaagse kinderen meelopen die dit jaar twaalf jaar worden. De jongste deelnemer aan de Vierdaagse 2017 is Maud Molemans uit Nijmegen, ze is elf jaar en wordt 31 december 2017 twaalf. De oudste deelnemer is Amsterdammer Herman Dubie en telt 94 jaar. Hij is daarmee overigens ook de oudste deelnemer ooit die de Vierdaagse in al zijn 101 afleveringen gekend heeft. Bert van der Lans (85) uit Nijmegen hoopt volgende week zijn zeventigste (!) Vierdaagse kruisje te halen.