Emotioneel optreden in De Dialoog

ERMELO - Er werd menig traantje weggepinkt, zaterdagavond in theater De Dialoog. Team 93, beter bekend als de Pauwenrunners Polskamp Ermelo wist een bijna volle zaal te vertellen waarom de Roparun een deel van je leven kan worden. Met name Lisanne Spaander uit Harderwijk kon uit eigen ervaring vertellen waarom die stichting Roparun goud waard is voor kankerpatiënten. 

Henk Ponstein kan een leven zonder Roparun niet meer voorstellen. Zes keer liep hij van Parijs naar Rotterdam of van Hamburg naar Rotterdam. Elke keer is het overleven met een samengesteld team dat ruim twee etmalen zwaar op de proef wordt gesteld. Zaterdagavond liet hij samen met Paula Benders in woord en beeld zien wat dit inhield. De zaal luisterde mee en voelde de emotie toen hij vertelde over de laatste kilometers waarin je langs de Daniel den Hoed kliniek komt. ,,Daar proef je in alle vaten wat de Roparun is. Daar sta je oog in oog met de doelgroep die zo dankbaar is.’’ Elk jaar weten ze het zeker, dit was de laatste keer, maar na de zomer valt het R- woord en weet Ponstein dat hij teamcaptain Paula Benders weer trouw zal zijn. ,,Paula is een heldin. Wat die er voor doet, niet normaal meer. Maar zo enthousiast en vol overtuiging. Prachtig om deel van uit te maken.’’ De kop was eraf na een introductie door spreekstalmeester en zanger Sape Westra, komende editie ook lid van team 093, wist, samen met pianist Bas Bons de juiste snaar te raken.

Ware gezicht

Lisanne Spaander kwam vervolgens met een meterslange ketting het podium op. Elke kraal weerspiegelt een behandeling die zij onderging nadat op 16-jarige leeftijd botkanker was geconstateerd. Haar verhaal raakte elke bezoeker van het concert. Elk lied waarmee zij een episode weergaf was mooi. De finale was haar nieuwe liedje waarin ze zingt om gezien te worden als een gewoon meisje, en niet dat zieke meisje. Het tonen van haar ware gezicht, zonder pruik en muts is een moment om niet meer te vergeten. Maar ze deed het met veel gevoel voor humor zeker toen Sape Westra, kaal als een biljartbal, jaloers zei te zijn op zo’n metamorfose en Spaander spontaan de pruik bij hem opzet. Na de pauze wist Voice Kidswinnares Iris Verhoek de zaal te ontroeren met passende teksten bij deze avond. Ook zei praatte het geheel prachtig bij elkaar met veel gevoel voor de emoties. Zij was al voor de pauze fan geworden van de Roparun, dat ze overigens voor deze avond niet kende. Naomi Slegh van Popschool Harderwijk zong vervolgens met haar warme stem diverse songs waarin zij werd begeleid door Bons. Het werd al met al een gedenkwaardige avond die de prestatie van dit Ermelose team over zeven jaar Roparun extra cachet bijzette.