Zewe en Kerskes ook naar NK Jeugdschermen

ERMELO – Op het NK schermen in Almere heeft Maxim Zewe (17) dit weekend voor een verrassing gezorgd met een knappe 12e plaats. Drie schermers van Fencing Ermelo namen deel aan het NK. Naast Zewe waren dit Matthijs de Vries (28), tevens trainer/coach, en Malika Kerskes (15) die bij de dames deelnam.

’s Ochtends trapten de heren af met een poule waarin De Vries en Zewe goed van start gingen. Dit leverde beiden een vrijstelling op voor de eerste eliminatieronde. In de tweede eliminatieronde viel voor De Vries, vorig jaar nog 12e, het doek. Zewe wist deze ronde wel te overleven ten koste van Benjamin Pasquiou uit Amsterdam. De partij erna moest Zewe aantreden tegen zijn leeftijdsgenoot Joep de Groot. Zewe wist de aanvallen van De Groot goed te pareren en won met 15-11. Hiermee was hij geplaatst voor de tweede dag. In de middag schermde Kerskes haar poule waarin ze de helft van haar partijen wist te winnen. In haar eliminatie kwam ze ongelukkig op achterstand en was aanvallend niet bij machte het tij te keren. Ze eindigde op een 19e plaats.

Olympiër

Op de tweede dag begon Zewe opnieuw met een poule. Nu met alle nationale toppers, die vrijgesteld waren voor de eerste dag, wel in het deelnemersveld. Zo moest Zewe het opnemen tegen drievoudig Olympiër Bas Verwijlen. Helaas ging deze partij met 5-3 verloren. Van de overige partijen werden er twee gewonnen, genoeg om zich te plaatsen voor de top 16. Daar was de als 5e geplaatste Gabriele Buzzati de tegenstander. Deze wedstrijd ging lang gelijk op, doordat Zewe zijn tegenstander goed onder druk zette. Met enkele sterke aanvallen aan het einde van de partij wist Buzatti toch de winst naar zich toe te trekken: 15-13. Het eindresultaat is een verrassende 12e plaats voor Zewe die begin juni nog het Nederlands Jeugdkampioenschap op het programma heeft staan. Hij zal daar, net als Kerskes, strijden om de medailles in de categorie tot 17 jaar.