Twee gouden plakken voor Kempo Kanhai

 ERMELO - De 17-jarige Sam Waney is afgelopen weekend kampioen geworden tijdens het Wereld Kampioenschap Kempo in Hongarije. Hij was heer en meester in de categorie Semi-contact.

Na maanden voorbereiding mocht de selectie van Kempo Kanhai uit Ermelo aantreden tijdens het WK in Boedapest. Kanhai was vertegenwoordigd door Ashvini Ramasray(21), Colin Postma(13), Joyce Dijkstra(29), Sam Waney(17), Sarojini Ramasray(23) en Quinten Postma(14) en coach/deelnemer Soeresh Kanhai(44). De Ermelose deelnemers maakten deel uit van het Nederlands team Kempo onder auspiciën van Kempo Associatie Nederland (K.A.N.).

Kata

Na de openingsceremonie door de president van International Kempo Federatie (I.K.F.) moest iedeen zich klaarmaken voor de eerste onderdeel Kata (schijngevecht in een vast patroon gelopen ). De zussen Sarojini en Ashvini Ramasray zaten beiden in dezelfde poule. Hierin zaten ook de dames uit Spanje die vorig jaar tijdens het WK eerste en tweede werden. De twee Ermeloërs hadden dus een zware taak. Sarojini Ramasray verloor al in de eerste ronde met 2-1 en daardoor lag ze eruit. Ashvini Ramasray verloor ook in de eerste ronde. Ze moest het direct opnemen tegen de kampioene van vorig jaar. De Ermelose maakte het haar niet makkelijk, maar de scheidsrechters wezen de tegenstander uit Spanje aan als de winnares. Deze dame werd uiteindelijk weer wereldkampioene. Voor de Ermelose Sportvrouw was er daardoor geen podiumplek zoals vorig jaar. Ook tijdens het onderdeel wapenkata, waar Ashvini aan meedeed, verloor ze met 2-1 tegen de uiteindelijk kampioene.

Armlock

De volgende dag mochten Colin Postma, Quinten Postma en Samen Waney in actie komen in het onderdeel Submission. Colin maakte binnen tien seconde de eerste punt, maar moest hierna snel afkloppen door gemaakte leglock. Zijn broer Quinten vocht tegen een hele ervaren vechter uit Roemenië. Quinten had het heel zwaar, maar hij won deze partij. Hij werd uiteindelijk tweede in zijn poule. Toen was het de beurt van Sam Waney. De tegenstander kwam uit Roemenië. Sam Waney gooide zijn tegenstander naar de grond en kreeg een punt. De partij bleef spannend tot de laatste seconden. De Ermelose tiener maakte echter een vitale fout om zijn arm te strekken. Zo kon de Roemeen een armlock maken en de partij beslissen. Waney werd door zijn resultaten toch derde.

Semi-contact

De volgende onderdeel was Semi-contact. Hier deden alle team leden van Kanhai mee. Colin won zijn partij en zijn tweede verloor hij maar net en werd derde in de poule. Quinten moest zijn partij opgeven door een ribkneuzing die hij eerder had opgelopen met submission. De zussen Ramasray mochten ook het veld betreden. Sarojini vocht als een tijger, maar kwam net iets kort waardoor zij haar partij verloor. Ashvini Ramasray kreeg tijdens haar wedstrijd harde trappen en kneusde haar rib waardoor ze haar partij niet goed kon vechten, maar door haar wilskracht werd ze toch derde. De Nederlandse kampioene Joyce Dijkstra zat niet in haar modus zoals toen op het Nederlands Kampioenschap en verloor helaas deze partij dan ook.

Soeresh Kanhai

Na lange tijd deed leraar Soeresh Kanhai ook mee aan Semi-contact. In de ronde moest Kanhai het opnemen tegen een sterke tegenstander uit Marokko. Soeresh Kanhai had zijn snelheid en technieken nog wel. Door het overzicht te houden op zijn tegenstander kon hij makkelijk scoren en won zijn partijen. Deze geroutineerde Kempo-sporter behaalde uiteindelijk ook een gouden medaille. Ook Sam Waney won zijn partijen en werd Wereld Kampioen Semi-contact. In het totaalklassement werd Nederland twee keer vijfde van de veertig landen.