Synchroonzwemmen is een zwaar onderdeel

ERMELO - Ermeloër Fokko de Gans neemt aankomend weekend voor de vierde keer deel aan het Nederlands Kampioenschap Synchroonzwemmen in de categoie Mixed Duet. Na het succes van het EK 2018 in Slovenië, waar De Gans met z’n partner Natasja van Schuppen goud behaalden, richt het duo zich nu op het NK.

,,Elke sportprestatie is bijzonder. Bij het (master) synchroonzwemmen bereik je dit ultieme doel niet alleen door training, maar vooral door focus,’’ vertelt Fokko de Gans. Komend weekend gaat hij ongetwijfeld weer voor goud in de categorie Mixed Duet. ,,Na de gouden medaille op het EK2018 in Slovenië, hebben Natasja en ik wekelijks met plezier doorgetraind in Zwolle. Synchroonzwemmen is een zware sport omdat je tijdens de uitvoering constant in gevecht bent met het water. Zelfs bij onze amper twee minuten durende muziekuitvoering heb je veel conditie nodig om zoveel mogelijk boven de waterspiegel te laten zien aan de jury. Als dat benen zijn, dan kan je geen ademhalen; eenmaal met je gezicht boven -nog even snel 'lonken' met de jury om met een snelle hap lucht, je kür weer te vervolgen.’’

Dromen

En al kunnen de zwemmers op elke muzieknoot de bewegingen dromen, nooit is er dat moment dat er geen focus is. De Gans: ,,Eén tel vergeten is fataal; aan de volgende beenbeweging denken trouwens ook. Het is belangrijk dat je elkaar vertrouwd en dat we allebei doen wat we hebben getraind. En dan de ontlading als de speaker je afkondigt; de trainers zichtbaar tevreden; het publiek zijn waardering uit door applaus; je weet dat je elke beweging hebt laten zien zoals dat de bedoeling was. Voor dié beloning eerst nog een week focus.’’ Het NK Senioren en Masters wordt gehouden op zaterdag 26 en zondag 27 januari in zwembad Sportstad te Heerenveen.