Voorbereidingen HME van start

ERMELO - Komende woensdag wordt de Coopertestbaan op de Groevenbeekse Heide officieel geopend. ’s Avonds vindt een informatiebijeenkomst plaats over het voorbereiden op één van de drie afstanden van het Halve Marathon Ermeloevenement. Daarom is deze week uitgeroepen tot actieweek. Wie zich komende week inschrijft maakt kans op gratis inschrijving.

Woensdagmiddag zal wethouder Laurens Klappe de Coopertestbaan openen op de Groevenbeekse Heide. Voor de organisatie van de Halve Marathon Ermelo is dit een mijlpaal in haar geschiedenis. Nadat de huidige stichting de organisatie overnam van Stichting de Ultieme Uitdaging, was een belangrijk doel om meer te focussen op zaken die de Ermelose sporter (vooruit) helpt. De Coopertestbaan was daarin hun eerste wens waarvoor echter eerst een financiële buffer moest worden gecreëerd. Na drie jaargangen bleek er voldoende vet op de botten te zitten om de Coopertestbaan aan te kaarten bij de gemeente Ermelo. Wat ook hielp was het winnen van het 'sport- en beweeginitiatief met een Maatschappelijk karakter', tijdens de Ermelose Sportverkiezing 2017. De prijs, 250 euro, ging uiteraard ook in ‘de pot’ van de Coopertestbaan. Sportwethouder Laurens Klappe, was direct enthousiast. Niet gek, hij is immers een hardloper pur sang en al jaren deelnemer aan de Halve Marathon in zijn eigen woonplaats. Klappe zette de gemeentelijke molens direct in beweging en enkele maanden later konden de eerste afstandspalen de grond in. Voorzitter Bas Jan Stoute: ,,Geweldig hoe we elkaar vonden en hoe enthousiast we allemaal waren. Een mooi voorbeeld hoe je als sporters met een goed plan, gehoor vindt bij de gemeente.’’ Wethouder Klappe is al jaren voorstander van het verenigen van de Ermelose loopevenementen, zoals hij vorig jaar bij Ermelo Draait Door al vertelde. Als het aan hem ligt vormen de Heideloop, Veldwijkloop, ’s Heerenloop, Ermeloop en de Halve Marathon Ermelo een circuit waarbij deelnemers aan vier van de vijf loopevenementen een extra prijs krijgen.

College Groevenbeek

De Coopertestbaan wordt om 14.00 uur geopend. Iedereen die een Coopertest wil lopen, is welkom maar ook mensen die willen kijken. Zeker is dat het college Groevenbeek met twee klassen komt meedoen. Rein Tanis: ,,We hebben op onze VMBO afdeling een sportklas en ook op de HAVO kennen we een BSM klas wat staat voor Bewegen- Sport- Maatschappij. In het programma van deze vakken wordt het sportaanbod verbreed en verdiept. Zo worden soms gastdocenten of trainers uitgenodigd om clinics te verzorgen en gaan de leerlingen buiten de school kennismaken met niet alledaagse sporten. In het programma wordt ook aandacht besteed aan bewegingsleer en organisatie. Zo verzorgen leerlingen zelf (delen van) lessen en helpen ze bij het organiseren sporttoernooien.’’ Beide klassen zullen acte de préséance geven.

Informatie

Ook zal trainster Paula Benders van Loopgroep Visie aanwezig zijn, zij gaat met haar team van trainers ook mensen begeleiden naar 1 juni, de dag van het evenement. Woensdagavond vervolgens, vindt een informatieavond plaats bij Intersport in Ermelo (inloop vanaf 19.00 uur). Er zal uitleg worden gegeven hoe je het beste kunt beginnen met hardlopen en hoe je verstandig de kilometers kunt uitbreiden zonder geblesseerd te raken. Sportfysiotherapeut Michel Eggenkamp van Gezondheidspraktijk Mesrits zal een laagdrempelige uitleg geven over het belang van ketenstabiliteit en hij zal daarbij enkele eenvoudige oefeningen presenteren.

Trainen

De voorbereiding op de 5- 10- of 21 kilometer start op maandagavond 4 maart. Er kan in diverse groepen getraind worden op maandag- en donderdagavond om 19.30 uur bij sporthal Ten Duyn op Landgoed Veldwijk en zaterdagmorgen 9 uur bij Calluna. Met name ook beginnende hardlopers hebben er veel baat bij en kunnen drie maanden gratis meetrainen. Gezondheidspraktijk Mesrits zal gedurende de voorbereiding mensen met een blessure begeleiden. Autobedrijf Versteeg Buurman en Intersport Ermelo ondersteunen deze training als sponsor. Wie daaraan meedoet, maakt kans op een gratis startnummer voor zaterdag 1 juni.