Outsider speelt hoogste moyenne op toernooi

ERMELO – Afgelopen weekend werd Ermeloër René Bos Nederlands Kampioen Bandstoten, 4e klasse in het door biljartvereniging Pomerans te Heukelum georganiseerde Nationaal Kampioenschap. Het werd een toernooi met een zeer spannende ontknoping: René Bos van biljartvereniging Tex Saloon mocht aan het eind van het toernooi de nationale titel in ontvangst nemen.

Hoewel René Bos tijdens de gewestelijke finale weliswaar tweede was geworden, mocht hij toch mee doen omdat de winnaar van deze finale niet speelgerechtigd bleek te zijn. Bos was op basis van de eerdere resultaten tijdens de gewestelijke finale als achtste en laatste geplaatst, maar dat bleek geen enkel dilemma om er vol voor te gaan. Op vrijdag 12 april won hij met een prima moyenne zijn eerste twee partijen en voerde meteen de ranglijst aan. Op zaterdag 13 april werden ook de volgende twee partijen gewonnen en leek een podiumplaats al binnen handbereik. De laatste partij ging echter verloren waardoor het veld weer in elkaar schoof. Zondag 14 april moest René de laatste twee partijen tegen directe concurrenten voor de titel spelen, maar hij verloor de eerste. Daarmee had hij zijn kansen op de titel niet meer in eigen hand.

Kansje

Door dit verlies waren er vóór de laatste speelronde ineens drie kandidaten voor de titel. Voor de Ermeloër telde maar één ding en dat was winnen. Daarnaast was hij echter afhankelijk van het resultaat van zijn directe concurrent Martin Beumer van vereniging D'oale Delle uit Nijverdal. De spanning was te snijden en toen Bos een ruime voorsprong in zijn partij prijs moest geven en toen hij vlak voor het einde met een 35-37 achterstand werd geconfronteerd leken zijn kansen verkeken. Echter met een prachtige serie van vijf maakte hij de partij uit! Daarna was het wachten op de partij van zijn concurrent die nog bezig was. Martin Beumer wist weliswaar zijn partij te winnen. maar hij had daar teveel beurten voor nodig waardoor René Bos door een beter moyenne de titel won.

Hoogste

De Ermelose biljarte bleek met 1.64 ook nog het hoogste moyenne van het toernooi te hebben gehaald. Voor de vereniging Tex Saloon was de titel van René Bos een primeur. In het verleden hadden een aantal biljarters van Tex Saloon zich wel eens geplaatst voor een nationaal kampioenschap, maar nog nooit had iemand de Nederlandse titel kunnen bemachtigen.