‘Goed wandelweer, geen zon en niet te warm’

ERMELO – De eerste wandeldag is achter de rug. Alle Ermelose wandelaars hebben de eindstreep gehaald en zijn vol goede moed voor morgen. Dit in tegenstelling tot de Recordloper Bert van der Lans (87). Hij kwam te vallen en besloot morgen toch maar niet van start te gaan.

Van der Lans, die al 71 keer de Vierdaagse van Nijmegen liep, kwam op tijd binnen. Maar toen hij op z’n fiets wilde stappen, viel hij en brak zijn sleutelbeen. Hoewel hij in eerste instantie toch morgen weer wilde gaan lopen heeft hij uiteindelijk besloten om woensdag toch maar niet van start te gaan. De Vierdaagse werd vanmorgen om 04.00 uur geopend door Jamai Loman (33), die zelf ook meeloopt. De eerste lopers waren overigens al weer om 9.30 uur al weer terug. Ook de Ermeloërs gingen vanmorgen vol goede moed van start. Ina en Sven Vliek vertrokken om 05.55 uur. ,,Het ging heel lekker vandaag en het was erg goed loop weer: geen zon en niet te koud en te warm,’’ vertelt Ina Vliek aan Ermelo van NU. Moeder en zoon waren om 14.45 uur al weer binnen. Ook Dingo Kist genoot van de toch en van het weer. Kist kwam zonder blessures rond 13.20 uur binnen. Bert van Panhuis stuurde een foto tijdens een rustmoment. ,,Een rustmoment en daarna mijn voeten behandeld door Gert de Bruin van Bruin Café en door hem super geholpen.’’ Van Panhuis ontving vandaag wel 86 appberichten van mensen die met hem meeleven.

Blaren

Ermelose Tamara Dijkstra meldde zich gisteren op de valreep dat ze ook wel verslag wilde doen. Deze 40- jarige Ermelose loopt met haar vriendin. ,,Ik ben dit jaar 40 geworden en dat vond ik een mooie leeftijd om aan de Vierdaagse te beginnen. Ik loop samen met mijn vriendin Johanna Denie uit Putten. Samen lopen wij al een tijdje klompenpaden en tochten. We hebben flink ons best gedaan met trainen, ik denk dat we de 800 trainingskilometers wel kunnen aantikken.’’ Dijkstra en haar vriendin verblijven in een knusse bed and breakfast in Groesbeek en vanuit daar nemen ze een pendelbus naar Wedren. ,,Het is onze eerste keer en we vinden het super spannend, maar we hebben er super veel zin in!’’ Vanmiddag berichtte ze ons dat ze halverwege de 40 kilometer zaken, dat het lichamelijk prima ging, maar wel een dipje vanwege het vroege opstaan. Aan het eind van de eerste wandeldag kon ze melden: ,,Zo dat was pittig! Het ging eigenlijk super goed, maar de laatste 5 km waren zwaar. Ik vond het zwaar en geweldig! Wat zijn de mensen hier vriendelijk, ze maken er een feest van. Jong en oud! In Elst was het één groot feest, dat dorp stond op zijn kop! Kinderen die snoep en fruit uitdeelden en op elke hoek was wel muziek te horen. Hoe moe we ook waren, een dansje ging er wel vanaf. Helaas heb ik vandaag blaren gelopen, die gelukkig goed zijn getapet.’’

Uitvallers

Aan het eind van de eerste dag bleken er 661 mensen te zijn uitgevallen. De tweede dag is de Dag van Wijchen waarbij de deelnemers vanaf Nijmegen via Alverna naar Wijchen lopen. Daarna passeren ze Beuningen, Weurt en eindigen weer bij de finish in Nijmegen. Overigens is op de tweede dag het aantal uitvallers in de regel het grootst. Het weer tijdens de Dag van Wijchen is net als vandaag, prima om te wandelen. ’s Middags is er meer kans op zon en de temperatuur kan oplopen naar z’n 23 graden C.