Woensdag kleurt roze in Nijmegen

ERMELO – De dag van Wijchen en Roze Woensdag, zo wordt de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse genoemd. Vandaag bezocht burgemeester André Baars Wijchen en sprak de Ermeloërs, áls hij ze kon traceren, moed in.

Raadslid Han Wilhelm kondigde gisteravond al aan dat hij vandaag Baars zou ontmoeten. Een foto van hen beiden is het bewijs. Ook Bert van Panhuis trof de burgervader in Wijchen, maar ook z’n kleinzoon. Van Panhuis: ,,We mogen trots op onze burgermeester zijn. Hij kwam de 4-daagselopers uit Ermelo in Wijchen begroeten en kreeg al een beetje de kriebels voor 2020 om zelf ook weer mee te doen. Ook kwam onze kleinzoon een kijkje nemen hoe het over 11 jaar gaat, want dan loopt hij ook mee.’’ Vandaag liep Van Panhuis weer blaarloos. Elbert Epe genoot ook van de tweede dag. ,,Zo, de helft zit erop. Voor het eerst 40 kilometer gelopen, samen met twee Ermeloërs: Réanka Pul en Gerda Breman-Wiedenhoff. De 40 kilometer bevalt prima, het wandelen met de dames overigens ook.’’

Opa en Oma

Moeder en zoon Vliek hebben de tweede dat ook gehaald, zo meldden ze. Ina Vliek: ,,Vanmorgen om 04.50 uur gestart en om 14.30 uur binnen. Het was lekker loopweer, maar op het laatst, toen de zon scheen, was het al gauw warm, maar nog wel prima te doen. We hebben het er iets langer er over gedaan omdat opa en oma in Beuningen zaten en verderop mijn twee zussen. Daarnaast was het op sommige stukken wat drukker, maar desondanks nog een prima tijd!’’ Marian van Soolingen was al vroeg weer in Nijmegen terug. ,,Ik was vanmiddag om even over 12 binnen en heb super lekker gelopen. Ik heb een tijd met twee vriendinnen naar de binnenkomers staan kijken. Genieten.’’ Ermelose Tamara Dijkstra vond het wel zwaar, maar zeker niet saai. ,,Wat een feest weer! Bij de start ging het niet zo lekker met mijn vriendin, last van misselijkheid en vermoeidheid. Uiteindelijk, na 20 km, zag ze de boel weer positief in. Met mij ging het eigenlijk heel goed, op de gebruikelijke blaren na. Want mijn voeten zijn nog niet zo goed ingelopen, als die van een gemiddelde 60+ er. In Wijchen was het een groot feest, bijna alle deelnemers gingen swingend door het dorp. De tranen stonden in mijn ogen bij: You never walk alone! Wat een samenhorigheid! De laatste 10 km vielen best zwaar, voetje voor voetje. Uiteindelijk richting de finishlijn en daar werden we toe gejuicht, als prof-sporters. Wauw, wat een dag!

Zwaar

De derde etappe, de dag van Groesbeek, is een hele zware, dan moeten er immers zeven heuvelen worden geslecht. Toch is het een hele mooie en afwisselende route. De heuvels en dalen van Groesbeek zijn befaamd tijdens de Vierdaagse. Maar omdat de Zevenheuvelenweg zo’n beetje aan het einde van de route ligt, kan het daardoor dus ook extra vermoeiend zijn. De route voor morgen gaat via Malden, Molenhoek, Mook, Middelaar, Plasmolen, Milsbeek, Ottersum, Breedeweg, Groesbeek, Berg en Dal en daarna weer naar de Nijmeegse Wedren. Vandaag zijn er 1.350 deelnemers niet gestart of uitgevallen. Dat maakt het aantal uitvallers tot nu toe op zo’n tweeduizend. Dat is overigens vergelijkbaar met vorig jaar, terwijl het toen veel warmer was dan dit jaar. Morgen wordt het zo’n 24 graden Celsius, met ’s avonds een kleine kans op een buitje. Verder prima wandelweer, maar voor sommigen kan de warmte het wel zwaar maken.