‘Teambuilding om te verbinden’

ERMELO - Terwijl de selectie van VVOG zich vorige week in een onderlinge squashwedstrijd voorbereidde op de wedstrijd tegen de Geel-Zwarten, kreeg de selectie van trainer Richard Plug vanavond een kickbokstraining voor de kiezen.

In de dojo van Budo Academy Physical Ermelo kregen, onder leiding van hoofdtrainer Budo Edgar Kruyning uit Ede, de mannen van de selectie een pittige training af te werken. Kruyning, een van de hoogst gegradueerde leraren van de wereld met zo’n 56 zwarte banden, werd bijgestaan door hoofdtrainer in Ermelo Erik van der Wal. ,,We gaan vanavond hard aan het werk, we laten ze op een andere manier trainen,’’ vertelde de Ermelose trainer vooraf. Saillant detail: de selectie kwam ruim tien minuten te laat in de Academy en daarbij de trainers lieten wachten. Kruyning verwelkomde de selectie met de woorden: ,,discipline is absoluut belangrijk, daarnaast respect voor je tegenstander en de trainers. Die laatsten zien dingen van je die net weer anders zijn.’’ Hoewel iedereen ook wel een beetje giechelig was van de spanning, ze wisten immers niet wat te verwachten, werd dit snel afgestraft. Kruyning: ,,Geen geouwehoer meer. Natuurlijk het is spannend, maar we gaan vanavond voluit. Wij proberen jullie de fight-spirit mee te geven.’’

Zielig

Erik van der Wal zorgt voor de warming-up en die is niet mals. Al snel hangt er een broeierige warmte in de kleine dojo. Daarna mogen de handschoenen aan en beginnen de stoten. Maar, in de ogen van Kruyning gaat het te zacht. ,,Jongens, stop. Dit is een beetje zielige vertoning, te soft allemaal. Kom op, jullie moeten meer grommen, kracht erin.’’ Het gaat er daarna soms heftig aan toe. Als de mannen, naast het boksen, ook moeten trappen wordt er ineens minder gelachen. Soufyan Moro trapt zelfs over het kussen van Joshua Patrick heen, volop op z’n bovenarm. Had zo maar een blessure kunnen worden.

Verbinden

Assistent-trainer John Dooyewaard is de ‘aanstichter’ van dit alles. ,,Ik vind het belangrijk dat de hele club, van jeugd, bestuur tot selectie en vrijwilligers achter DVS’33 staan. En als iedereen achter de selectie staat, scheelt dat punten op jaarbasis. Daar ben ik van overtuigd.’’ Dooyewaard is de man van de derby’s, zoals hij zichzelf omschrijft. Hij heeft een geelzwart hart, maar heeft ook jaren als trainer bij VVOG gewerkt. Voor hem is de derby dan ook niet beladen. ,,Integendeel, ik vind dat we met elkaar naar de derby moeten toeleven. We gaan bij de selectie dan ook in de voorbereiding het anders doen dan andere jaren.’’ De kickbokstraining is daar een resultaat van, maar ook de Derbynight van aanstaande donderdagavond. ,,Na de training gaan we als selectie naar De Molenaer waar sponsoren en supporters dan ook welkom zijn. Een soort van verbindingsavond.’’ Dooyewaard vertelt dat er zaterdag ook een speciaal vak bij het hoofdveld is gerealiseerd voor de jeugd.

Klaar

Ondertussen blijven er klappen vallen in de dojo. De mannen slaan en trappen er flink op los. Zo zien de trainers het graag. Naast de twee hoofdtrainers is er een actieve rol weggelegd voor de twee topfighters van de Ermelose Budo Academy: Davey van Beek en Leon Jansen. Na een flink uur wordt er langzaam ‘afgebouwd’. ,,Die gasten hebben echt super getraind én hebben lol gehad. Wat mij betreft zijn ze klaar voor zaterdag,’’ besluit Erik van der Wal.