‘Dit had ik echt niet willen missen’

ERMELO – Vrijdag was de finish van de Dakar Rally 2020 in Qiddidiyah. De gebroeders Coronel zijn met een mooi resultaat geëindigd op plek 27 in het klassement. Een heel mooi resultaat, waar het hele team aan heeft bijgedragen. Iedereen, dus ook Ermeloër Bram van Winkoop is natuurlijk ontzettend trots.

Van Winkoop: ,,Als team zijn we vrijdag tegelijk met de rallywagen De Beast over de finish gegaan, dat was natuurlijk een heel gaaf moment. Daar hebben we het met zijn allen als team voor gedaan.’’ Vrijdagavond werden allen Nederlandse teams uitgenodigd op de Nederlandse ambassade in Riyadh voor een hapje en een drankje. ,,Wat eerst een feest zou worden, werd later omgezet in een bijeenkomst vanwege de ten val gekomen motorrijder Edwin Straver. Hij ligt momenteel in kritieke toestand in het ziekenhuis in Riyadh,’’ vertelt Van Winkoop. ,,Op dat moment geeft je dat een dubbel gevoel, aan de ene kant ben je blij dat je, samen met het team, de finish hebt gehaald, maar aan de andere kant besef je ook hoe anders het kan aflopen. Het blijft natuurlijk wel de zwaarste rally ter wereld en daar zitten ook risico’s aan, maar dit gun je natuurlijk niemand.’’

Herhaling

Zaterdag moesten alle teams de 980 kilometer afleggen vanaf Qiddidiyah naar de haven van Djedda. Hier zijn alle voertuigen weer afgeleverd in de haven, vanwaar ze verscheept zullen worden naar Marseille. Begin februari staan de voertuigen daar weer klaar om opgehaald te worden. Van Winkoop: ,,Nu alles is ingeleverd komt ook bij mij het besef wat voor een gaaf avontuur ik heb mee mogen maken. Dit had ik echt niet willen missen en is wat mij betreft ook zeker voor herhaling vatbaar.’’ Zondagmorgen vliegt het team terug naar Nederland waar ze om 13.30 zullen landen. Dan is het tijd om ook de verhalen te delen met vrienden en familie. ,,Maandag heb ik nog een dag vrij en dinsdag begint het ‘normale’ leven weer. Ook wel weer fijn om op m’n werk terug te komen en m’n collega’s weer te zien, zij hebben trouwens tijdens de rally ook ontzettend meegeleefd,’’ aldus Van Winkoop.

Beste Dakar

Hoewel er van te voren nogal wat twijfels waren of Saudi-Arabië wel een goed land was om de Dakar te houden, kan men terugkijkend stellen dat deze Rally vanuit organisatorisch oogpunt vlekkeloos is verlopen. De deelnemers werden ook in dit land vriendelijk ontvangen en de route deed veel denken aan de oude Dakar Rally in Afrika. Er waren misschien wat te weinig duinen, maar het weidse karakter dat de rally ooit had, is een beetje terug. Na twee weken afzien konden de gebroeders Coronel elkaar op vrijdag juichend in de armen vallen: de Dakar-missie van 2020 was volbracht. En dat niet alleen: het duo bereikte met de 27e plaats in de eindrangschikking het beste resultaat ooit, zo valt te lezen op hun website De eerste week verliep vlekkeloos, in de tweede week gooide een koprol wat roet in het eten. Dat mocht de pret niet drukken: de finish was wederom gehaald. Het doel van de tweeling was om ergens in de top twintig te eindigen, en dat is dus gelukt. Naast wat problemen was het wel de beste Dakar ooit. Niet alleen door het resultaat, maar ook met de minste problemen. En als het aan Tim en Tom Coronel ligt, gaan ze zeker weer voor deelname aan de Dakar Rally 2021.