Natuurevenement met TrailrunXperience

ERMELO - Op zaterdag 5 september kan men weer meelopen met de Veluwse Trailrun die plaatsvindt op de Ermelose Heide en door het Speulder-en Sprielderbos. De Trailrun kent verschillende afstanden, maar 99% gaat off-road. Vanaf zaterdag 1 februari kan men zich inschrijven. Maar let wel op, vol=vol, meldt de organisatie.

De Veluwse TrailRun is ‘natuurproef’ en wordt georganiseerd met een beperkte stikstofuitstoot. Zo kunnen deelnemers en toeschouwers gratis gebruik maken van de milieuvriendelijke pendelbussen. Parkeren bij de Schaapskooi is in verband met stikstofuitstoot in het kwetsbare Natura 2000 gebied van de Veluwe niet gewenst. De start/finish en catering vind plaats nabij de Schaapskooi aan de Postweg 50. Er kan worden ingeschreven voor de volgende onderdelen: Owl-Trail (10 km), Falcon-Trail (15 km), Buzzard-Trail (23 km), Hawk-Trail (30 km) en de G-Swallow-Trail (1 km voor sporters met beperking).

Xperience

Als voorbereiding op de Veluwse Trailrun van 5 sept. worden er op een tweetal zaterdagen (18 juli en 15 aug.) TrailrunXperience aangeboden. Beginnende en/of gelouterde TrailRunners kunnen hier hun voordeel of kennis opdoen over TrailRunning. Ervaren trainers, fysiotherapeuten en coaches zullen de TrailrunXperience begeleiden en van adviezen voorzien.

Natuurtoets

Afgelopen maanden is in het kader van Natura 2000 in opdracht van de organisatie van de Veluwse Trailrun een ’Natuurtoets’ uitgevoerd. Een onafhankelijk ecologisch bureau heeft hierover een rapport uitgebracht. De concluderende samenvatting ‘Voortoets mbt de Veluwse Trailrun 2020’ van de Veluwse Trailrun in het Natura 2000 gebied Veluwe geeft aan dat er zowel voor de habitattypen, habitatsoorten als vogelrichtlijnsoorten ‘geen’ significant negatieve effecten zijn. Ook de doorgerekende additionele stikstofemissie van het evenement en de ingezette pendelbussen (dit om het parkeren bij de schaapskooi tot een minimum te beperken) heeft geen significant negatief effect op habitattypen in de Veluwe of andere Natura 2000-gebieden. Organisator Gerard Peek: ,,Het rapport geeft voor ons als organisatie aan, dat we in het kader van de sport en natuur goed bezig zijn. We willen de Veluwse Trailrun dan ook voorzien van een ’groene voetprint’.''