Op de fiets langs prehistorische sporen

ERMELO - Op vrijdag 18 en zaterdag 19 juni presenteert Museum Het Pakhuis een gevarieerd programma voor jong en oud in het kader van de Nationale Archeologiedagen.

,,Het verleden van Ermelo is nog springlevend en overal te zien, wanneer je weet waar je moet kijken," vertelt archeloog en museummedewerker Evelien Bosman. ,,Om publiek op een prettige manier kennis te laten maken met archeologie, is deze fietstocht ontwikkeld." Tijdens de 23 kilometer lange fietstocht maakt publiek kennis met de Prehistorische grafheuvels, hoor je over het ontstaan van het unieke Veluwse landschap en bezoek je het Romeins marskamp op de Ermelosche Heide. ,,In de filmpjes die gekoppeld zijn aan verschillende QR-codes, leer je goed kijken naar de natuur om je heen. Zo worden verborgen sporen zichtbaar en krijgt de omgeving extra waarde," aldus Bosman.

De route start en eindigt bij Museum Het Pakhuis. In verband met de QR-code wordt aangeraden een opgeladen telefoon mee te nemen tijdens het fietsen. De fietstocht is op 18 en 19 juni voor €2,- te verkrijgen bij Museum Het Pakhuis of gratis verkrijgbaar in combinatie met een museumbezoek.

Meer dan een schep in de grond

Op zaterdag 19 juni kan publiek kennismaken met het vak van een archeoloog. Evelien Bosman is archeoloog van huis uit en daarom een groot pleitbezorger van een goede beeldvorming over wat een archeoloog doet: ,,Archeologen hebben een enorm gevarieerde baan,' vertelt ze enthousiast." Ze scheppen niet alleen maar in de grond, maar kunnen soms ook heel goed tekenen, zijn goed in meetkunde of een expert in het onderzoeken van DNA van overleden mensen." Op zaterdag 19 juni is er daarom een gevarieerd programma om het vak van archeoloog onder de aandacht te brengen. Speuren naar sporen op de hoogtekaarten, goed kijken en natekenen van voorwerpen, en natuurlijk in gesprek gaan met een echte archeoloog.

Het programma is gratis te volgen tijdens het museumbezoek. Kijk voor corona-richtlijnen, openingstijden en prijzen op www.hetpakhuisermelo.nl